Ska folk med fel åsikter finkas?

KOLUMNISTER

Det finns många läskiga saker. Två exempel: 1) jorden krockar med en meteorit. 2) du blir påkörd av en Volvo. Meteoriten är läskigare än Volvon. Men sannolikheten är större att du blir påkörd. Så det är vettigare att oroa sig för Volvon. Och apropå det:

Säg att Åke Green blev statsminister i morgon. Äh, förresten, inga halvmesyrer: säg att Åke Green blev Diktator Över Svear och Götar i morgon.

Ja, nu krullar sig tårna av obehag, eller hur? Detta är en kille som så sent som i måndags förklarade att lagar som avviker från tio Guds bud leder till naturkatastrofer, ekonomisk kris och annat elände.

Tror man på det är man motiverad. Man är mer än motiverad. Man har en förbannad skyldighet att förhindra alla stormar, bankkrascher, fågelinfluensor och missväxtår man kan. Och med svenska staten i sin hand finns en del möjligheter.

Det skulle kunna bli en rätt bra dålig film. Jan Malmsjö i "Fanny och Alexander" möter rymdödlorna i den där gamla tv-serien V, ungefär. Fast mer duger inte tanken till. Åke Green kommer inte att bli diktator. Inte ens statsminister.

Men Birgitta Rydberg kan det bli något av. Hon är redan oppositionsråd i Stockholms landsting och ledamot i folkpartiets styrelse.

Det, och sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida, uppenbarligen. För i går kungjorde hon att det är "ställt utom allt tvivel" att Åke Green ska "en trappa ned till helvetet". Hon grundar sin dom på "det kristna kärleksbudskapet". Det som handlar om att vända andra kinden till, alltså.

Intressant. Det har varit mycket sådant på sistone. Inte från udda pastorer, utan från politiker, statliga tjänstemän, intresseorganisationer, ledarskribenter och opinionsbildare.

Tillsammans har de klargjort att folk som uttrycker otillåtna åsikter ska sättas i finkan. För toleransens och kärlekens skull.

Det jag vill ha sagt är detta: Sannolikheten för att Åke Green får något att säga till om är mindre än att jorden träffas av en meteorit.

Sannolikheten för att en kommande statsminister finns bland dem som anser att "kärlek" och "tolerans" kräver att oliktänkande finkas och brinner i helvetet, är stor.

Större än att du blir påkörd av en Volvo.

Välj själv vem eller vilka det är vettigast att oroa sig för.

Johan Hakelius