Grattis, snart har ni också biltullar

KOLUMNISTER

Jag åker under kameran. Under en av de pinniga, spindelspretiga, miljöpartistiska triumfbågar med matberedare, våffeljärn, kaffebryggare och bakmaskiner fastskruvade i toppen som nu står vid varje infart till Stockholm. Jag undrar varför.

Ja, ni som inte kör bil i Stockholm får ursäkta. Jag vet att ni tror att det här med biltullar inte har med er att göra. Ni har fel - mer om det snart - men jag begriper att ni har tröttnat. Det har jag också.

När jag limmade fast transpondern sprack vindrutan. Och då gick jag inte ens på byråkraternas lilla skämt med oss medborgare och drog 30 meter skarvsladd för att värma upp rutan med hårtork. Det var inte en fråga om fysik. Det var en estetisk protest från bilens sida.

Och jag undrar varför. Inte pengarna. Inte byråkratin. Inte ens Storebror. Jag snackar estetik.

Har ni sett den där transpondern? Den som ser ut som en piratkopierad kinesisk datormus från 1987?

Och så dessa vågräta östtyska vakttorn, fulla med köksapparater från mellandagsrean på OnOff.

Varför? Om vi nödvändigtvis ska ha en polisstat för miljöns, barnens och Pär Nuders skull, varför måste den då vara så inihelvete ful?

Jag begriper det inte. Moskva, Pyongyang, Norrtull - så snart moderna politiker bestämmer sig för att ta ett fastare grepp om medborgarna blir världen fulare. Varför kan de inte nöja sig med att suga ut, registrera och förfölja oss? Varför måste de dessutom dumpa ståltorn, plastmojänger och betongklumpar i vår siktlinje?

Det är knappast en kostnadsfråga. För 3,8 miljarder kunde de ha byggt riktiga triumfbågar - marmor, fresker, statyer, hela köret - vid Stockholms alla infarter. För 3,8 miljarder borde jag ha fått en handsnidad transponder i ädelträ.

Men, nädå. Pölsafärgad hårdplast, stålrör och plåtburkar. För att se Nordens Venedig måste man nu först blunda sig igenom Nordens Ulan Bator.

Just det, ja, ni som skiter i nollåttor och deras tul-ar: Vänta. Biltullar är som äventyrsbad, kulturhus och andra kommunala kappkissningsbyggen. Snart är de prestige. Har Stockholm tullar ska Göteborg ha tul-ar. Har Göteborg tullar ska Malmö ha tullar. Har Malmö tullar ska... ja, ni vet.

Om fem år har ni biltullar i Skövde. Då blir det lite fulare hos er också. Grattis.

Johan Hakelius