Tv-presidenten livsfarligt liberal

KOLUMNISTER

Vi är i Vita huset och allt är som det brukar. Bakom varenda örn, varenda stjärna, varenda äppelpaj, lurar Hermann Göring korsad med Åke Green. Troll från den mörka tiden, före den sexuella revolutionen och Joan Baez, i flådiga gångkläder, betalda av profithungriga multisar. Vid minsta felsteg kommer hemliga polisen att rycka kondomerna av republikens tonårssnorrar, Alaska dränkas i oljespill, Charles Darwin sättas i bibelskola och kvinnor förpassas till kombinerade storkök/bordeller.

Allt hänger på presidenten. Som, förstås, är en bildad, medkännande, upplyst, mänsklig, resonabel liberal. Enda drivkraft: en djup känd moralisk plikt att försvara det Allmänna Bästa mot de elaka grott-trollen.

Geena Davis, som blev president i svensk tv i förrgår, är inget undantag. Det som skiljer henne från andra tv-presidenter är att hon är kvinna. Detta oerhört spännande faktum påpekades ungefär var tredje minut i premiäravsnittet av Commander in chief:

Presidenten är KVINNA. MS President. HON är president. Vår första KVINNLIGA president.

Och där har ni, i sammanfattning, kärnan i Commander in chief: HON är en HON. Är ni fascinerade av en president som bär behå av andra skäl än att platsa i hobbytransiga rollspel med J Edgar Hoover, så ska ni titta. Jag fastnade för något helt annat:

Hur kommer det sig att folk inte blir skräckslagna av dessa liberala tv-presidenter?

Här är president Geena Davis första beslut: krig med Nigeria, om de inte släpper en kvinna som dömts till döden för att ha pippat utanför äktenskapet.

Ganska typiskt för en tv-president. Det är väl menat att symbolisera den upplysta, medkännande, mänskliga utrikespolitik sanna liberaler skulle stå för, om trollen bara släppte in dem i Vita huset.

Okej. Men om man funderar lite.

Hur många bildade, upplysta, medkännande, mänskliga, liberala krig skulle inte en sådan där tv-president behöva starta om han eller hon hamnade i Vita huset? På riktigt, alltså. 50? 100? 1000? Ett för varje person på Amnestys lista? Bush har, trots allt, bara startat två.

Jag, för min del, blir ganska nervös när jag tänker mig en värld i händerna på något som liknar en kärnvapenbestyckad ledarsida i Expressen. Även om den bär behå.

Bäst att heja på trollen.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM