Fi granskar sig själva i SVT:s dokumentär

KOLUMNISTER

Sveriges Television, vår egen omutliga sändare, har skickat ut dokumentärfilmare, bokstavligen till höger och vänster. De sju riksdagspartierna ska få var sin film. Eller få och få. De ska bli föremål för var sin dokumentär.

Viss oro har spridit sig. Partiledare kan ses oroligt kamma luggen, borsta kavajslagen och sila snacket. Det gäller att inte göra fel, se fel ut och, framför allt, att inte säga fel. Alla minns Josefsson i valstugorna. Politik är en fråga om att undvika risk.

Och det är här vi kommer till feministiskt initiativ. Ni minns väl dem? De skulle förvandla politiken. Hitta fräscha sätt att arbeta på. Vara nyskapande. Det är precis vad de varit. I varje fall i fråga om att undvika risk.

För någon på SVT har beställt en dokumentär om fi också. Sändning först efter valet. Dokumentärfilmaren Liv Weisberg håller i kameran. Och hon har fått plats att annonsera om saken på fis egen hemsida.

"Vi känner att det är väldigt viktigt att skildra rörelsen utifrån en medlems perspektiv", skriver Weisberg i sitt lilla anslag, där hon söker efter fi-medlemmar som vill medverka i filmen. "Om du har frågor runt vårt samarbete med fi kan du kontakta Lotten Sunna i styrelsen", avslutar hon.

Aha, det är ett "samarbete"? Och "Lotten Sunna i styrelsen" kan tala om vad SVT:s film ska handla om?

Det hela verkar aningen konstigt. Aningen nära och familjärt. Men det har förstås sin förklaring.

När en av fis grundare, Maria-Pia Boëthius, bildade Kvinnor utan gränser - den feministiska livsform som fanns efter Stödstrumporna, men före fi - var Liv Weisberg entusiastisk medgrundare.

"Vi har jättemycket att lära av Maria-Pia och dom", sa Weisberg då.

Det var säkert alldeles sant. Och Maria-Pia själv valde att inte ta plats i fis ledning. Hon skulle i stället koncentrera sig på att göra något åt att "mediebilden är så ensidig". "Det behövs alternativa berättelser", som hon uttryckte det.

Kanske är just det en av de saker Weisberg lärt sig av Maria-Pia. Och nu är hon alltså i färd med att producera sin "alternativa berättelse" i "samarbete" med fis ledning, under SVT:s vingar.

De måste vara den smartaste politiska riskminimeringen av alla - låt en sympatisör sköta SVT:s granskning. Varför tänkte inte de andra partierna på det?

Johan Hakelius