Folkligheten rök för moderaterna

KOLUMNISTER

Det är möjligt - inte säkert, men möjligt - att Fredrik Reinfeldt är Sveriges hederligaste man.

Det är möjligt att han slinker ut på lördagarna, plockar åt sig kvällstidningarna hos den lokala juggen - eller vem det nu är som har jourbutiken i Täby - sträcker fram en tjuga, får sin växel och står kvar. Bara står där. Harklar sig. Får ett frågande ögonkast av juggen, som lärt sig exakt rätt knix med handleden för att lådan i kassaapparaten inte ska gå igen ordentligt, med allt det skulle innebära av momsredovisning.

- Jo, kanske Reinfeldt säger, jag skulle vilja ha ett kvitto på det där.

Det kan vara så.

Kanske har han aldrig ätit pizza på en restaurang som köper in fem gånger så många pizzalådor som de redovisar försålda pizzor. Eller druckit en burk Cola med polsk text på. Kanske har han aldrig fått däcken bytta av en händig kille i en källare, mot några hundringar i handen. Kanske har han ingen rörmokargranne som hjälpt honom att installera en tvättmaskin, mot en flaska whisky.

Jag börjar misstänka att det är så. För ni märker ju hur han sköter det här med "mejlmannen" Mats Lindström.

Sossarnas opinionsguru Lindström ljög just om sådana saker i sina mejl. Reinfeldt anlitar svarta byggare. Reinfeldt småfifflar här och småfifflar där. Inte ens i sitt ursäktsbrev backade Lindström: "Jag gjorde det för att tipsa journalister om rykten jag snappat upp".

Med andra ord: jag HAR snappat upp rykten. Bara så ni vet.

Smart spelat. För finns det någon svensk som inte har något sådant i bagaget? Som aldrig betalat någon svart, aldrig bytt tjänst mot tjänst, aldrig ens åkt buss på ett utgånget kort?

Det är svårt att tro det. Och då vill man kanske tagga ned lite. I varje fall om man är partiledare. För förr eller senare hittar någon det där kvittolösa knäcket. Och när det sker, då träffar skiten fläkten, som amerikanerna säger.

Lindström måste ha räknat med det. Att Reinfeldt skulle backa, av självbevarelsedrift. Men icke. Tvärtom. Nu är det polisärende.

Det är det som får mig att undra.

Varför är Reinfeldt så trygg? Är moderatledaren den ende nu levande svensken som aldrig släppt ifrån sig en krona svart?

Kanske är det så. Där rök i så fall allt snack om "de nya moderaternas" folklighet.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM