Göran vill ge Laila bonk, bonk, bonk

KOLUMNISTER

Det syntes mest på händerna. Inte Freivalds händer. Hon såg ut som hon brukar. Möjligen hade hon till och med lite solsken i blick. För nu kan hon be folk att dra åt helvete igen. Sådant funkar inte så länge man chefar för diplomatin.

Men Persson. Ojoj. Och det syntes mest på händerna. De låg platta, ovanpå varandra, på bordet framför honom. Det ryckte i dem. Små, irriterade bongoslag. Bonk, bonk. Bonk, bonk.

Sådär som man gör på släktmiddag om en särskilt enerverande svåger säger något oändligt dumt. Händerna vill egentligen bli knytnävar, eller sluta sig kring hans hals, eller lappa till bordet så att snapsglasen skallrar.

De vill åtminstone vifta. Men det går ju inte. Så man låter dem daska lite otåligt i bordet.

Bonk, bonk. Bonk, bonk.

Persson sköt ned sin panna så att ögonbrynen bildade skärmmössa. Käften var ihopknipen och hakan utskjuten som en vedklyv. Han satt hukande, lätt framåtlutad. Inte som om han sökte skydd, utan som en signal att folk framför honom borde söka skydd.

I ett enda språng skulle han ha kunnat kasta sig framåt och slukat K G Bergström.

Statsministern var förbannad, helt enkelt. På vem?

"Vi har gått förbi varandra i informationshänseende", svarade Persson på frågan om Laila Freivalds hade ljugit för honom.

Kanske var han lite lack på henne. Men antagligen inte särskilt mycket. Miljöpartiet ligger nog värre till, som måste ha förklarat för honom att de inte tänkte hålla hans utrikesminister under armarna längre. Oppositionen, förstås. Konstitutionsutskottet, som sägs komma med rätt saftig kritik för tsunamihanteringen snart. Men mest ilsken var han säkert på "medierna".

Allt är ju alltid deras fel. Höll de bara käft skulle allt lösa sig. Som i Minsk.

Bonk, bonk. Bonk, bonk.

Ibland undrar jag vart all ilska i politiken tar vägen. Vad gör statsministern med sin? Kör han för fort? Låser han dörren till toan på Sagerska och primalskriker? Skottar han snö? Böjer han järnrör? Krossar han sockerskorpor under klacken?

Något borde han nog göra. När jag skriver det här har 87 535 personer röstat på Aftonbladet.se. 88,1 procent av dem tyckte att det var rätt att Freivalds gick.

Bonk, bonk. Bonk, bonk.

Ska han gå och vara förbannad på nog med folk för att fylla Eskilstuna också?

Johan Hakelius