Nu har nördarna blivit tv-stjärnor

KOLUMNISTER

Folk började säga "nörd" för några år sedan. Det fanns redan ett ord för det där på svenska. Tönt, hette det. Men tönt blev töntigt och nörd blev inne.

Antagligen har någon skrivit en oläst doktorsavhandling om saken. Där framgår, med all säkerhet, att nörd kom till Sverige när tillräckligt många svenskar hade sett tillräckligt många amerikanska collegefilmer.

Hur nördigt känns inte det?

Men ju mer man tänker på det där, desto mer tvivlar man på att det är så enkelt. Man anar politiken stå där och fippla med febersvettigt ansikte i bakgrunden. För det pågår någon slags revansch här. En upprättelse. En töntarnas prideparad.

Det är ju precis på det här sättet som det vanligen går till. Gamla ord rensas ut, nya påbjuds. Neger blir färgad. Eller afrosvensk, eller vad det nu ska vara.

Eller så börjar ord som haft nedsättande betydelse användas med stolthet av dem de är tänkta att klämma åt. Bög, till exempel. Men det börjar i alla fall med ord. Allt i syfte att ta revansch, börja om, få vara med på toppen.

Inget fel med det. Men varför skulle då just ordet nörd bara vara lite spillolja ur betala-30-spänn-behåll-i-tre-dagar-rullar?

Jag såg en panel diskutera nya skivor i tv härom dagen. Det var då bitarna föll på plats. Två jeppar och en jeppinna satt där och kastade detaljkunskaper på varandra. Sångares skonummer, drogvanor och omslagsfärger på sällsynta japanska cd-utgåvor. Ni har sett det förut. Det verkar liksom loose och lejdback, men ögonen avslöjar allt. De strålar av hävdelsebehov. Av det och av skräck.

Tänk om man säger fel? Tänk om man råkar säga att man gillar Robbie Williams gör Sinatra, fast "alla" vet att det är UTESLUTET.

Samtidigt gäller det att ligga först. Nosa på gränsen, men inte gå över. En av jepparna i panelen tog sats, flackade med blicken, spände ringmuskeln och pep: "jag tycker att Princes nya är rätt bra ""

Det blev tyst. Den andre jeppen och jeppinnan tittade på varandra. Kan man tycka om Prince? Är det okej? De bestämde sig.

"Jo, den är rätt skön ""

En våg av lättnad sköljde ur plattskärmen. Det var okej att gilla Prince igen.

Poängen? Det började med ett ord. Nu är nördarna tv-stjärnor, författare, smakdomare. Ja, visst, ja: och kolumnister.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM