Angiveri-systemet är rena skräpet

KOLUMNISTER

Vi vet alla vilka dessa sopspioner är.

Det var blivande sopspioner som räckte upp handen i plugget och tjallade när någon hade köpt godis på lunchrasten.

Det gjorde de alldeles gratis. Den sköna känslan av att ange någon räckte. Men nu kan de tjäna pengar på det de älskar: att sätta dit folk.

Det är lockande att fundera på vad de lider av för slags defekt, men det är poänglöst. Ger man dem för mycket uppmärksamhet bildar de antagligen ett riksförbund och hävdar att de är drabbade av något slags beroende, som kräver kommunala bidrag och en stödgala på tv.

Men det vi måste göra är att sluta gå med på att deras perversa lustar är något de kan vara stolta över.

Läs artiklarna här nedan och på nästa uppslag. Jämför tonfallen. De som bötfällts för att ha gjort fullständigt normala saker är arga och ledsna. Men de ber också om ursäkt. De vill "göra rätt för sig". Sopspionerna, däremot, ångrar inte ett smygfotografi. Inte en genomrotad soppåse.

Översittarna pöser av självgodhet, mobboffren ber om ursäkt. Varför? Därför att vi har lärt oss att en god människa sorterar, bär runt på, pular, kladdar och bökar med sina sopor, utan knot. Den som inte gör det är en dålig människa.

Det handlar inte längre om praktisk sophantering. Det handlar om moral. Så nu skäms vi om vi inte gör sopföretagens arbete åt dem. När de inte sköter sina avskrädeshögar är det vi som bär skulden.

Det är dags att ta tillbaka moralen. Det finns bara ett ord för ett sopsystem som kräver en hemlig polis, gör vanliga människor till skamsna brottslingar och angiveri till en dygd: skräp!

Johan Hakelius