Omklädningsrum är bisarra platser

KOLUMNISTER

Det är kanske som med Den Stora Kärleken. Ni vet, hela idén om att det finns en speciell någon, just för dig, därute. En Yin till ditt Yang, eller kanske Yang till ditt Yin. Handen i handsken. Ödet. Någon, kort sagt, som man är gjord för.

Kanske är det samma sak med platser. Ställen. Kanske har var och en av oss en viss plats som gör just oss hela. Ett ställe som just vi är gjorda för.

Den Rätta Platsen.

Tanken slår mig när jag befinner mig på ett ställe som passar mig som fot i handske. Jag sitter i ett omklädningsrum.

Det är något tillkämpat naturligt över omklädningsrum. Som om Jarl Alfredius skulle läsa nyheterna från toaletten med öppen dörr, utan att någon reagerade. Och det är inte det där enkla att nakna och halvnakna män gör saker tillsammans. Brokeback mountain är trots allt en publiksuccé på bio.

Det är något annat.

Kanske är det kombinationen av opersonliga skåprader med en flodvåg av mycket personlig information. Boxer eller tanga? Roll-on eller deostick?

Schamponering av hela kroppen, eller endast håret? Kanske en särskild duschtvål till kroppen? Frottering av skrev och därefter huvud, eller tvärtom? Det är sådana saker man får veta om vilt främmande människor i ett omklädningsrum. Bisarra ställen.

Och här kommer det fascinerande: För en del är de uppenbarligen Den Rätta Platsen.

Det händer varje gång.Man sitter där och drar i sina svettiga paltor och undrar var fan man gjorde av nycklarna och man kan inte låta bli att notera tre, fyra, fem personer i närheten som stortrivs. Det är breda leenden, avslappnat kroppsspråk och en hemtrevnad som borde meritera till medalj av Husmoderssällskapet. Fiskar i vattnet och händer i handskar.

Tio minuter senare stöter man på samma killar på Coop, 7-Eleven eller bara på gatan. Fullt påklädda, förstås. Men nu är leendena borta och medaljerna indragna. De fumlar spänt med en kvällstidning, som om de undrade hur man öppnar den. Ett kompani elefanter som luftlandsatts i Rörstrandfabriken.

Och plötsligt inser man vad det betyder: De är inte längre på sin Rätta Plats.

De har förlorat sin Yang.

Eller Yin, då.

Jag har ingen aning om vad det betyder. Förutom att en värld där man kan vara gjord för omklädningsrum är en rätt skojig plats.

Johan Hakelius