Lurad? Se det som dumskatt

KOLUMNISTER

Det är en fråga som knackar på ibland. Den bor någonstans långt därinne i hjärnvindlingarna som en tankens muttrande gammpojke. Gör inget väsen av sig. Men ibland får den lappsjuka, plockar fram skotern och far iväg mot mer aktiva trakter i huvudet.

Och så knackar den på.

Man vill inte riktigt öppna, men man gör det ändå. Av ren nyfikenhet, om inte annat. Och så snart det är gjort armbågar sig frågan in:

Ska det verkligen vara gratis att vara hur dum som helst?

Robert Aschberg stod i tv häromdagen och avslöjade ”tarotmästare”. Ett gäng plufsiga tanter med håret på ända, batiksjalar och koögon. Ni vet. De skulle spå samma person, lade sina kort och kom, givetvis, till helt olika slutsatser om allting.

Så långt mest fniss, men sedan var det dags för indignation. De här typerna snor ju godtrogna människor på pengar. Rätt saftiga belopp. Och dessutom finns förstås de rena bedragarna. De som inte inbillat sig att de faktiskt kan spå framtiden. De som vet att de håller på med humbug och lurar folk att pantsätta kåken.

Ja, det var någonstans där det knackade på.

För indignationen ville liksom inte ta fyr. Det pyrde lite, men hur mycket de än flåsade på i rutan blev det ingen eld i mitt sinne.

Man kan hamna i omvälvande livskriser. Man kan vara ensam och rädd. Sjuk och rädd. Man kan famla efter halmstrån. De flesta av oss upplever sådana stunder någon gång i livet. Och visst, människor som utnyttjar svagheten är skitstövlar. Men, ändå, det knackar på:

Ska det verkligen vara gratis att vara hur dum som helst?

Jag tycker inte det. Jag tycker det är bra att det finns ett pris på att vara dum. Det ska kosta, helst rätt mycket, att ta horoskop, kristaller och tarotkort på allvar. Se det som en punktskatt på dumhet. I bästa fall leder det till att snålheten bedrar dumheten: ju dyrare det är att vara dum, desto färre kommer att kosta på sig det.

I USA ger domstolarna folk betalt för att vara hur dumma som helst, särskilt om de är konsumenter. Därför bär numera amerikanska gräsklippare små varningslappar som tålmodigt förklarar att man inte ska dricka bensinen.

Så blir det när det inte kostar att vara dum: alla förutsätts vara idioter.

Knackar det inte på hos dig också?

Johan Hakelius