Arbetarklassens tid är nu - vintertid

KOLUMNISTER

Kung Bore är kommunist. Man behöver bara ta en sväng på stan för att begripa det.

Stapplade fram i den hånflinande snöyran på en av Stockholms trottoarer. Framför mig halkade beviset: kille, övre trettioåren, slips, fyrkantiga designerglasögon, portfölj, operakällarmage och mobiltelefon tryckt mot örat. Hårtestarna fladdrade i kapp med byxbenen i cool-wool. Svarta lågskor, förstås.

Snacka om hjälplös. Vet inte vad det var han försökte få fram i luren mellan halvvurporna. Antagligen ett av dessa köp-, sälj- , avveckla-, utvecklabeslut som universums alla härskare fyller sina dagar med. Gissa hur bra det funkade. En bataljon maskerade syndikalister skulle ha varit en enkel match i jämförelse.

Utanför Åhléns mötte han en byggjobbare. Snusig mustasch, låg tyngdpunkt, biffig fleecejacka, öronlappsmössa och kängor som larvband. Byggisen marscherade tryggare än Moses genom Röda havet.

Kan det bli tydligare än så? Klass mot klass.

Så där är det varje vinter. Det räcker med att du kravlar dig upp till tjänstemannanivå för att Kung Bore ska smyga upp bakom dig, trycka ned ditt terminalglåmiga ansikte i snön och knäppa upp gylfen. Vintern betraktar alla utan skor med stålhätta som klassfiender.

Bara en enkel sak som att försöka få tag på en taxi när det har snöat en timme. Fet chans. Kung Bore sätter stopp för sådan borgerlig dekadens. Alla ska stå i kollektiva kurer i väntan på bussar som aldrig kommer. Arbetets falukorvsfodrade hjältar ska få nöjet att se GI-bantande utsugare dra på sig dubbelsidig lunginflammation. Slutsörplat på utekaféerna för de arbetsfria latteklasserna.

Det är gammaldags machokommunism, det här. Inga blommiga genusperspektiv och mångkulturella seminariefraser.

Utrensning är målet. I landets norra delar, där Kung Bore har sitt starkaste fäste, återstår bara spridda fickor av icke-socialistiskt motstånd.

Och när vinteroffensiven drabbar storstadens skrivbordskulaker skickar Kung Bore fram sina talesmän för att håna dem:

"Vars ha dä gjort av vinterskorna?"

"Hä ä fasligt så de oja sig, stockholmarna."

Jaja. November och Kung Bores klasskrig har bara börjat. Men det kommer en vår. Och en kontrarevolution.

Johan Hakelius