Det allra största hotet är hysterin

KOLUMNISTER

Nu jävlar är det mobilisering. Om jag förstått saken rätt kommer vi alla att dö om fem minuter - ja, inte bara vi, förresten, utan alla fiskar och träd och åkersorkar och sådana där ulliga, gulliga djur med stora blanka ögon - om vi inte genast betalar mer i skatt, äter mindre och sitter alldeles stilla med lyset släckt.

Om ens det räcker. "Världens befolkning bör halveras inom 50 år", skrev en läsare häromdagen på ett diskussionsforum som tillhör en av de stora morgontidningarna. Det sammanfattar rätt väl stämningsläget. Undrar hur det är tänkt att gå till? Ett enkelt folkmord - även om vi bestämmer oss för att det är kineserna som ska utrotas för planetens överlevnad - räcker inte.

Mobilisering. Ransoneringskorten måste komma tillbaka. Alla ska få små häften, kanske med kuponger, kanske med plats för myndighetspersoner att klatjonka sina stämplar i. Vår individuella ranson av växthusgasutsläpp får ICKE överskridas. Hur det nu är tänkt att funka. Om man flåsar på lite extra, eller släpper sig mer än genomsnittet, räcker då inte ransoneringskortet till att värma kåken i slutet av månaden? Eller måste man hålla andan i ett par dagar som kompensation?

Jaja. Jag hör redan rasslet av era tangentbord. De underarmslånga mejlen med "bevis" för att världens snara undergång är på väg. Skicka på, ni. Men låt mig först säga detta:

Visst, det finns en hyfsad enighet bland forskare om att människan påverkar klimatet. Det finns skilda gissningar om vad det innebär. De saftigaste gör sig bra i tidningar som denna och i propagandafilmer på tv. Det är värt att tala om. Men vet ni vad som oroar mig mest?

Jo, hysteriska människor.

Bland oss finns alltid en grupp som inget hellre vill än mobilisera samhället: få slut på ifrågasättandet, ge staten ännu större maktmedel, tvinga oss att leva som de dikterar, straffa dem som inte lyder. Friheter, rättigheter, debatt och demokrati är problem för dem. Sådant hindrar HANDLING och det måste HANDLAS NU för att vi ska undvika KATASTROFEN. I riktigt grava fall, som med läsaren i början, ser de helst att vi inte lever alls.

De senaste veckorna har hysterikerna satt tonen. Och de som är måna om att svara rätt på dagens fråga hänger på.

Det är läbbigare än att några isbjörnar blir våta om ramarna.

Johan Hakelius