Följ med till en spännande värld

KOLUMNISTER

Om ni tröttnat på "Bonde söker fru", har en halvtimme över och inte orkar ta en promenad i dag heller, så ska ni slå upp en specialtidning. Det finns hur många som helst.

Det finns Allt om dvd, Allt om flugfiske och Allt om husvagn & camping. Det finns Lantmannen, Firstpoker, Träinformation, Friskispressen, Svensk Hotellrevy och Får jag lov. Det finns Svensk Polis, Elinstallatören, Båtbörsen, Golf Digest, Tidningen Tennis, PC Gamer, Plåt & Vent-magasinet, Traktor Power och Iller-Nytt.

Öppna en sådan där och du känner dig som Jacques Cousteau i Söderhavet, just när han doppat cyklopet i en orörd lagun. Det finns nya, märkliga världar under vattenlinjen.

Bläddrade i senaste numret av Dagens Medicin. Det är en tidning av det där slaget som gör att man får bättre hållning. Allvar, auktoritet och vita rockar. Men den är spännande också.

Stor artikel. Rubrik: "Patient slog i skinkan när balansbollen exploderade".

Dramat utspelar sig på Idrottskliniken i Helsingborg: "En 23-årig man föll hårt till marken när den balansboll han satt på plötsligt exploderade".

Inte bara föll. Han föll "hårt". Resultatet blev en "kraftig smärta i ena skinkan".

Som vanligt ligger en skandal bakom tragedin: "Bollen var inte kontrollerad på tolv år, eftersom ingen hade insett att balansbollar är medicintekniska produkter".

Men sedan händer något ovanligt: de ansvariga reser sig, erkänner sin skuld och anmäler sig själva till Socialstyrelsen, enligt lex Maria. Handläggaren på Socialstyrelsen: "Det är lätt att tro att endast saker med batterier, sladd eller display är medicintekniska produkter".

Idrottskliniken har nu upprättat en "utförlig lista" över alla produkter som kan räknas som medicintekniska. De gamla balansbollarna är kasserade. De nya har en "säkerhetsfunktion": "Vid en eventuell punktering pyser luften sakta ur bollen i stället för att plötsligt tömmas med en smäll".

Denna skandal skall icke upprepas.

Som sagt. Har du en halvtimme över, läs en specialtidning. Det finns okända, fantastiska världar därute.

Vadå? Hur det gick för den drabbade? Dagens Medicin: "Den 23-årige mannen fick inga men, förutom några dagars värk i ena skinkan. Han avslutade sin sjukgymnastiska behandling en månad senare, då han hade blivit bättre i sitt knä."

Johan Hakelius