De vackra vill få oss fulingar att desertera

KOLUMNISTER

Och vad ska vi som är fula trösta oss med? Att skönhet kommer inifrån?

Har ni någonsin hört någon säga att intelligens kommer utifrån? Att man inte ska deppa om man är korkad på insidan, för bara idioter tror att intelligens har att göra med hur smart man är därinne?

Ja, den formuleringen kanske inte skulle tilldelas stora retorikpriset i högblått band, när det just är idioter man försöker trösta, men ni fattar poängen. Och ni vet svaret.

Så vad ska vi som är fula trösta oss med?

Här är det vi brukade trösta oss med: vi vinner. Vackra människor kan trippa runt och slänga med sina tjocka hårmanar, glittra med tandemaljen och flexa bröstmusklerna i nyllet på oss, men tiden går. Och tiden är de fulas Mujaheddin. Hår faller av, tänder faller ut och bröst faller ned.

Vi som är fula redan från början kan ta det med ro, men vackra människor: oj, oj, oj. Vilka losers.

Så brukade det vara. Men som med allt annat hotas lyckan av den förbannade vetenskapen.

Någonstans mellan vindsvåningar för sju miljoner och kulturtjejer med ”säreget bildspråk” föll en bilaga ut ur morgontidningen. 24 sidor tjock, ”Ny skönhet”. Den inleds med en ledare av en kille som heter Göran Johansson och antagligen inte är kommunalrådet i Göteborg, för den Göran är definitivt en av oss.

”Funktion är alltså okej, men form är det inte”, skriver Bilage-Göran. Han syftar inte på design av möbler, utan av oss. ”Det ses med andra ord som lite fult att vara fin, eller åtminstone att vilja vara fin och vara beredd att göra något åt saken.” Sedan följer sida efter sida med reklam för läppförstoring, fettsugning, näsjobb, bröstförstoring, bröstförminskning, lyft, laser och injektion.

”Snygga bröst lika viktigt som en snygg kostym”, är en rubrik. Vi får också veta att Kina, äntligen, har fått sin första ”Fröken skönhetsoperation”. Hon heter Feng Qian och består av botoxinjektioner och fettsugna kinder.

Låt oss tala klarspråk, mina fula kamrater. Det här är rena uppviglingen. Den vackra fiendens motoffensiv. De vackra tänker fortsätta att vara vackra livet ut. Och de försöker få oss fula att desertera. Att med snitt och kanyler bli bildsköna quislingar.

Det är en smutsig krigslist. Gå inte på den. Alla meddelanden om att motståndet skall upphöra är falska.

Johan Hakelius