Så nu tror de att vi snart ska sprängas

KOLUMNISTER

Jag kände en gång en gubbe, han hette Nisse och bar hängselbyxor. Varje gång han såg en skrammelbössa för Rädda barnen mumlade han samma sak: ”Det får väl dom göra som har skrämt dom”.

Det var i Morgonekot i måndags. De intervjuade en tjej som gick i sexan:

”Jorden kanske kommer att sprängas om 20 år. Det kan ju hända om man inte gör någonting.”

De hade pratat miljö i tjejens skola. Lärarna hade tyckt att mellanstadieungarna ”verkade så oengagerade” i ”det här med miljöhotet”. Det provocerade skolans lärarkår att ha att göra med barn som var obekymrade och trygga:

”...så smällde vi på där och berättade hur illa det var och sedan upptäckte vi att det gått hem lite för bra. Vi hade flera elever som blev väldigt upprörda och faktiskt väldigt rädda för sin framtid. Hur skulle de överleva och skulle de någonsin få bli gamla och få barn och så vidare?”

Skolans lärare hade alltså förvandlat de obekymrade och trygga barnen till barn som tror att världen kommer att ”sprängas”. Barn som tror att de snart ska dö.

Det finns en väldig rädsla för religiösa friskolor i det här landet. Då och då varnas det för att barn ska hamna i klorna på ”sekter”. Skolor där undervisningen i själva verket är ett slags hjärntvätt. Där skräck, hot och skam används som vapen för att krossa barnens sinnesro och få dem att forma sig efter sektens påbud.

Men inget om det i Ekot, för den här skolan tillhör den alldeles vanliga kommunala sekten. Barnen hade fått lära sig att deras nyvunna livsångest kan botas genom sopsortering. Det beskrevs som ett framsteg.

Lärarförbundets Eva-Lis Preisz och Metta Fjelkner på Lärarnas riksförbund, hade inga invändningar mot att deras medlemmar hotar mellanstadiebarn med att världen är på väg att sprängas och att de kanske snart är döda. Däremot krävde de att regeringen engagerade sig för att ”kompetensutveckla” lärarna i ”klimathotet”, så att de kan ta hand om resultatet när de piskat in lite skräck i trygga barn.

Ja, så var vi där: vem ska rädda barnen? De sektledare som skrämt dem, om de bara får några extra tio-tals miljoner till ”kompetensutveckling”?

Jag tror inte att det var så Nisse menade. Däremot är jag rätt säker på en sak: han skulle inte ha tvekat att smutsa ner hängselbyxorna, för att lära den som skrämmer barn att veta hut.

ARTIKELN HANDLAR OM