Blir du upprörd är du humorlös

KOLUMNISTER

Nyligen fick vi oss en fransyska uppflugen. Hon skulle lansera sin senaste bok. Fransyskan var psykoanalytiker, hade samma frisör som Samla mammas manna och glasögonbågar som såg ut att vara virkade av lakritsremmar.

En intellektuell, alltså.

Hennes bok handlade om att man inte ska skaffa barn, eftersom de kostar för mycket, tar död på sexlivet, bidrar till växthuseffekten och gör sina föräldrar besvikna. Om det inte skulle räcka för att få redaktörerna att ge henne en helsida, slängde hon in upplysningen att hon själv var tvåbarnsmamma – en 13-åring och en 11-åring – och att hon ångrade båda ungarna.

Kul, kul.

Det blev förstås en hit. Särskilt på sådana där sidor som ägnar sig åt själen: insidan, inombords, inkråmet, i dag, i terapi, i trans, i träskor och allt vad de heter.

Saken med fransyskan, påpekade alla som skrev om henne, var naturligtvis att hon skojade, även om hon kom från Frankrike. En av tidningarna satte till och med vinjetten ”ironisk”, för att ingen skulle missa det. Men saken med fransyskan var, samtidigt och lika naturligtvis, att hon hade en mycket allvarlig och tänkvärd botten. Hon vägrade att spela ”den goda modern”. Hon var ”befriande”, ”provocerande” och ”utmanade normen”.

Tänkvärt, nickades det, som det alltid görs på sidor av det här slaget när någon följer normen att ”utmana normen”.

Smart är det också. Hennes förläggare har antagligen gnidit händerna till gränsen för självantändning. Ett ämne – barn – som berör i stort sett alla. En vinkling som får redaktörer att fnittra nervöst och läsare att rösta på nätet. Lite ideologiskt krimskrams som ligger rätt i tiden. Och så ”ironi” på det.

Oslagbart. Den som blir upprörd måste ju vara humorlös. Kanske något ännu värre, som till exempel kristdemokrat. Förhoppningsvis en insändarskrivande eller bloggande kristdemokrat, så att boken får ännu mer lanseringshjälp.

Själv kunde jag bara tänka på två saker. Först den där scenen i ”Kenny Starfighter”, när Johan Rheborg drar i spaken:

- Men det står ju ”rör ej!”

- Sa’ru?

- Det står ju ”rör ej!” på skylten!

- Jaja, men den där skylten är IRONISK.

Och så drar han och försvinner genom en fallucka.

Sedan på en 11-åring, vars mamma skriver att han är oönskad.

Bästsäljare, nu översatt till svenska.

FAKTA
ARTIKELN HANDLAR OM