Fattar de inte att gammalt är nytt?

KOLUMNISTER

Inget är så mossigt som att köpa en Blu-rayspelare. Och nu undrar en försvarlig del av er vad Blu-ray är och om det verkligen stavas så.

Svaren är: vetifan och ja.

Fast lite vetijag, också. Blu-ray är i förhållande till dvd och cd, vad atomklyvning är i förhållande till en åkarbrasa. Blu-ray gör allting bättre och skarpare och klarare. Blu-ray är nytt och fräscht och modernt och fantastiskt.

Och det är precis det som är min poäng.

Folk som kursar teknik brukar prata om ”early adopters”. Om någon brydde sig om att översätta det skulle det väl bli ”tidiga användare”. Och SOM de pratar om dem. Early adopters är trendsättare. De är välutbildade och välinformerade. De tycker om förändring och är nyfikna på allt nytt. De är populära och ses som förebilder av sin omgivning. De har antagligen manlig grop i hakan, om de är av maskulin övertygelse, respektive cellulitfria lår, om de är av feminin dito.

Och vad består deras storhet i? Jo, att de var först i kvarteret att betala överpris för en platt-tv. För själva definitionen av early adopters är att de till varje pris ska vara först med det senaste.

Undra på att tekniknasarna älskar dem. Det är som om marsvin skulle vara villiga att pantsätta sin höhäck för att låsas in på laboratorium och få nya schamposorter i ögonen.

Men det märkligaste av allt är att early adopters beskrivs som en spjutspets. De som kommit längst och ligger först. Det är ju precis tvärtom.

Det är trettio år sedan den härskna fördomen om att nytt alltid är finare än gammalt dog. Det är fyrtio-femtio år sedan framtidsrosiga politiker slog ned stadskärnor och ersatte dem med trevliga parkeringsgarage. Det är ungefär lika länge sedan folk kastade ut kakelugnar och gamla släktklenoder, utan bättre argument än att det gällde att vara modern.

De flesta av oss tänker inte så längre. Vi handlar inte mustaschvax och bär krinoliner heller. Vi har gått vidare. Vi är inte så omoderna att vi skäms om vi inte är modernast i kvarteret.

Men de här tidiga användarna. De är kvar i en tid då hårvattnet hette Atom och osten Raket, eftersom det nya per definition var fint. Och nu MÅSTE de ha Blu-ray. Genast.

Vilka stofiler. Vi som hänger med i utvecklingen kan vänta i fyra-fem år till. Som vanligt.