En gnällspik med makt över miljoner

KOLUMNISTER

Någon gjorde en undersökning förra året och det visade sig att 80 procent av britterna ägnar sig åt ”forskning på nätet” innan de bokar rum på ett hotell.

Jo, jag har också en pipskäggig inre docent som genast reser sig upp och ilsket drar efter andan när han hör orden ”forskning” och ”nätet” i samma mening, men om vi bortser från det: 80 procent är en rätt saftig andel.

Hälften av de där 80 procenten sa dessutom att de hade låtit bli att boka ett hotell, som fått en taskig bloggrecension av en tidigare gäst.

Då kan vi räkna.

Britter gör en sådär 62 miljoner resor utomlands per år. I genomsnitt innebär varje resa 9 nätter på hotell. Det blir 558 miljoner hotellnätter.

Om vi antar att de som ”forskar” på nätet är som alla andra, är 446 miljoner av de där hotellnätterna resultatet av ”nätforskning”. Och på grund av samma forskning blev hälften så många, 223 miljoner hotellnätter, bokade någon annanstans än de annars skulle ha blivit.

Jag är snart klar.

Om vi låtsas att en hotellnatt i snitt kostar 500 spänn rör det sig alltså om 111 500 000 000 kronor som försvann åt ett annat håll. Helt enkelt därför att någon skrev en grinig nätknäpp om en receptionist som råkade ha PMS, eller att det bara fanns en sorts yoghurt på frukostbuffén.

Och det är bara britterna. Det finns amerikaner, tyskar, fransmän, svenskar, holländare och, antagligen, uigurer och tjuvasjer, som gör på samma sätt.

Det här är sådant man kan börja fundera på när man sitter och småslår i tripadvisor.com och allt vad de heter. Det är snabba, skvallriga, små konsumentomdömen, utan filter: ”Hissen gnisslade hela natten”, ”jag beställde en apelsin, men fick äpplen”, ”ytterst begränsat garderobsutrymme”.

Det är den bredbandade konsumentrevolutionen, den globala fikarasten, power to the people. Men jag vet inte.

Att det förstås sitter en och annan student och ackordknackar näthissningar och nätdissningar på uppdrag är en sak. Det som oroar mig är de alldeles ärliga och ideella tipsarna.

Vilken slags människa blir så upprörd av att bara ha tre galgar i sitt hotellrum, att han eller hon genast kopplar upp sig och kablar ut detta övergrepp över världen?

Det låter som någon som har som hobby att invadera Polen. Numera med makt över din semester och hundratals miljarder.