Vad är poängen med plastkorten?

KOLUMNISTER

Jag gräver i den ena skrivbordslådan, sedan den andra. Det är kort och papper och kvitton, de har lagrats som skiffer. Årsringar av projekt som aldrig blev av, projekt som blev av, artiklar, utkast, möten, luncher och visitkortsbyten med andra leende människor. De tog mitt lilla kort och la det i sin låda. Där avtjänar det sin livstidsdom, icke tidsbestämd. Jag tog deras kort och, ja...

Om man hade en aning om vilka människor som döljer sig bakom hälften av de där namnen på visitkorten – bara ett ansikte, eller åtminstone en minnesvärd slips – så skulle man ha ett persongalleri som räckte till två ryska romaner. Men jag har inte en susning.

Det är den där förbannade lilla sladden jag är ute efter. Den som trollar bilder från kameran till datorn. Den måste ju ligga någonstans. Men det måste den tydligen inte alls. Och snart är jag nere i lagret med plastkort.

Finns det något man kan göra i dag, utan att få ett plastkort? Inte tanka bilen, i alla fall. Inte tvätta bilen. Inte gå på gym, inte köpa mat, eller en bunt kuvert på Åhlens. Definitivt inte flyga, eller gå med i någon förening, eller prenumerera på en tidning.

Allt resulterar i plastkort. Skulle man bära med sig allihop skulle man behöva köpa en sådan där liten shoppingväska på hjul och få ett medlemskort i bag-on-wheels-gold-member-club.

Så vad kan man göra, annat än att slänga ned korten i lådan med allt det andra?

Det får mig att tänka på poängen. Det finns ju alltid poäng kopplade till kort och i de flesta fall blir det bara de första poängen. Korten ligger ju hemma i lådan, nästa gång man skulle haft med dom.

I ett genomsnittligt liv måste det bli en hel del outnyttjade småstrilar av bonuspoäng. Och sedan dör man.

Vad händer med bonuspoängen när man kilar vidare? Vad händer med summan av alla småstrilar, antagligen flera miljoner poäng när man räknar ihop dem?

Kan man testamentera sina bonuspoäng? Går de till allmänna arvsfonden?

Försvinner de i tomma intet, eller kan man faktiskt ta med sig dem dit man går?

Jag tycker det borde tillsättas en statlig kommission för att reda ut det där. Jag har en obehaglig känsla av att vi blir blåsta. Kanske kunde man göra Fonuspoäng av efterlämnade bonuspoäng, när kistan ska betalas.

Och fortfarande ingen jävla sladd.