Ungas pippande viktigast på nätet

KOLUMNISTER

En person hade en synpunkt på Alf Svenssons synpunkter om benskörhet. Två personer på att riksbanken inte borde panikhöja räntan.

Det finns en liten funktion på Dagens Nyheters hemsida. Säkert inte det minsta vetenskaplig, bara teknisk, men ändå. Där kan man se hur många som gått igång och bloggat om DN:s debattartiklar.

Tre själar orkade haka på det senaste inlägget om klimatförändringarna. Åtta på de borgerliga partiledarnas löften till pensionärerna.

Man fattar att det inte är ett tvärsnitt av befolkningen. Men ändå.

Femton bloggare tog sig an LO:s rapport om att ensamstående kvinnor fått det sämre. Någon slags idé om vad som upprör folk ger väl den där mätmanicken.

I söndags var det tolv läkare och barnmorskor som fick sin text publicerad.

De påpekade att sexuellt överförbara sjukdomar ökar snabbt. De påpekade att två av de faktorer som avgör hur många som blir smittade är ”antalet sexuella relationer samt förebyggande åtgärder som att använda kondom”. De påpekade att kondomanvändandet inte har gått ner. De påpekade att orsaken till den ökade smittan snarare är ”ett ökat antal partner” och ”samlag tidigt under en relation”. De föreslog att man kanske skulle ta sig en funderare på det.

Det blev, hittills, 72 blogginlägg. Och en debatt med RFSU i P1. Det mesta i riktigt ilsken ton.

Har ni sett den där Systemreklamen? Den med tonåringar som testar hemsnickrade argument för att få en förälder att köpa ut? Mig veterligen har den inte fått någon att kalla Anitra Steen för puritan, moralist och mörkerkvinna. Det är ok att tycka att man inte bör hälla sprit i sina barn.

Men om man antyder att kondom nog är bra, men att det också är en bra idé att upplysa sina barn om att de inte måste knulla runt hej vilt.

Kanske vänta med att släppa brallorna tills de vet vad deras partner heter. Att det inte bara skulle minska könssjukdomar, utan att det kanske dessutom skulle ge deras sexualitet en mening, utöver vanlig onani. Om man antyder något sådant...

Ja, herreje. Hittills 72 blogginlägg och en snubba från RFSU.

Inte en enda människa blev tydligen upprörd nog för att blogga om artikeln att mediciner för miljarder, som skulle kunna göra nytta både här och där, bränns upp varje år.

Skit samma. Bara ungarna får pippa som kaniner.

Johan Hakelius