Statskuppen biff med rätt recept

KOLUMNISTER

Det här med muskotnötterna får mig att ligga vaken om nätterna.

Ni hörde historien: mattidning utlovar recept på ”världens godaste äppelkaka”. Mattidning skriver fel. Två kryddmått muskotnöt blev 20 muskotnötter. Så mycket muskot är inte bara äckligt, utan giftigt.

Mattidning skickar varningsbrev till 50 000 prenumeranter. Mattidning bladar i rättelse i 10 000 lösnummer. Fyra kakätare bjuds ändå på originalreceptet.

De får både ont och yrt i bollen. Mattidning blir ”förtvivlad” och drar in hela upplagan.

Har ni rivit muskotnöt någon gång? Det är hårt arbete. Man svettas. Man får blodiga knogar. Detta om man bara river det fåtal drag som smak och hälsa orkar med, alltså. En muskotnöt brukar räcka åtminstone ett år. Och någon har stått och rivit 20 hela nötter.

Tjugo.

Kan ni ens föreställa er den blinda och bokstavliga tro på löftet om att det faktiskt rör sig om ”världens godaste äppelkaka” som måste ligga bakom ett sådant arbete?

Och sedan. Kakan måste smaka bittrare än Maria Svelands underbyxor. Men åtminstone fyra personer äter tillräckligt för att bli förgiftade. Kan ni ens föreställa er den lydiga beslutsamhet som måste ligga bakom en sådan total blockering av nervbanorna?

Allt detta utan att ens nämna det här med omdöme. Det som man inbillar sig vanligtvis glimmar till redan innan man gör något. Det som ställer frågan.

”Är det här rimligt?”

Jag ligger vaken om nätterna. Varenda människa verkar ju laga mat. Det lagas mat hela tiden. Det köps kokböcker och googlas recept. Det pytsas och slevas och tryckkokas och reds. Tv-kockarna fyller halva programtiden och intresset har aldrig varit större för ”råvaror”.

Det har verkat lite puttrigt och hemtrevligt. Möjligen en aning löjligt. Men inte längre. Det här är direkt obehagligt. Hotfullt. Det är inte miljontals familjemysare som står därute och rör i bunkarna. Det är miljontals Unabombare. Giftmördare. Livsfarliga radiostyrda terrorister. Vem vet vilka dödliga order de följer, utan minsta fråga, nästa gång?

Om du vill göra statskupp. Starta ett matmagasin. Tipsa om ”världens godaste mandelmaräng”. Lägg in några rader om att sätta eld på riksdagshuset, mellan vispandet av äggvitan och hackandet av mandlarna.

Sedan är saken klar. En kakbit, som amerikanerna säger.