Självbilden har växt när bilarna har blivit mindre

KOLUMNISTER

Gott nytt skitår och bilarna blir bara mindre.

Om man hade ställt sig i fönstret och glott i januari skulle man antagligen ha kunnat se med egna ögon hur en Hummer krympte till Jeep under våren, hur Jeepen blev en Volvo S 40 till sensommaren och hur Volvon blev en Twingo till första advent. Nu står det väl bara tvärparkerade Smart därute. Om man vågade titta efter.

Det är det jag vill komma till. Det är antagligen farligt, det här.

Det fanns en tid när killar åkte BMW och Mercedes, Land Rover och Jaguar. Ju större desto bättre. Och ni vet vad man fick höra av varenda folklivs-Freud, gång på gång på gång, tills käken gäspade ur led.

Kom-pen-sa-tion. Bilarna är stora, därför att något annat är litet.

Det var oftast en tjejig observation. Lite vågat småfnittrigt, sådär. Man ville helst påpeka att det nog

snarare handlade om att fnittertittorna själva led av storbilsavund, eller att ibland är en bil bara en bil. Men det var lönlöst. Så långt sträckte sig inte referenserna i deras veckotidningsfreudiansim.

Men tänk om de hade rätt. Tänk om det enda som stod mellan alla dessa grabbar och deras svaga självkänsla var just Den Stora Bilen. Då vågar man knappt gå ut 2009.

Ni begriper själva vad det innebär. Gatorna kommer att vara fulla av frustrerade, kränkta män, med småbil och ett ouppfyllt självhävdelsebehov.

En armé av Robert de Niroar i ”Taxi driver”. Årets fras kommer att bli ”You talkin’ to me? You talkin’ to me?”

Å andra sidan. I dag såg jag en mycket stor man inklämd i en mycket liten bil. Det såg mycket märkligt ut, men han log. Han såg i själva verket så säker ut, att han skulle ha kunnat göra reklam för amerikansk deodorant.

Kan det ha hänt något mer djupgående? Kan det här med småbilarna inte bara vara en följd av innevarande och kommande skitår, islossning och bensinskatter? Kan det vara så att den svenske mannens självbild radikalt förstärkts?

Kom-pen-sa-tion. Har bilarna blivit små därför att något annat upplevs som stort?

Är Sverige inte längre ett land fyllt av blyga, truliga män med dåligt självförtroende? Har Sverige blivit ett land av självsäkra självälskare, helt övertygade om att de packar rena artilleriet i brallan?

En ännu mer oroväckande tanke, detta.

Jag? Jag kör en Mini.