Som om 17-åringen vore en smörgåstårta

KOLUMNISTER

Det som verkligen fångade min uppmärksamhet var den här meningen: ”Jag förberedde genom att lägga ut en madrass på vardagsrumsgolvet.”

Det finns en ton i den meningen som kortsluter all begriplighet. Jag ser denne kommunpolitiker och tidigare kanslichef i Svenska kyrkan. Han fixar och donar därhemma för en liten bjudning. Kanske bär han förkläde. Går ut med soporna, så att de inte ska lukta. Städar toaletten.

Snart levereras den sjuttonåriga tjejen, som om hon vore en smörgåstårta.

”Som jag minns det var det påsättning och bli sugen. Med det menar jag vaginalt, analt och oralt samlag”, förklarar han.

Jag har egentligen ingen lust att skriva om det här. Det är för mycket kittlande perversitet. För mycket storögd, grumlig indignation. Vi blir alla fluktare, med avskyn som ursäkt. Men jag begriper inte hur jag skulle gå förbi.

Sjutton år. Jag tror knappt att jag hade sett en kvinnas kön när jag var sjutton, annat än på bild. Jag låtsades förstås att jag hade gjort det, som alla andra. Men skulle en tjej ha dragit in mig i ett rum och dragit ned sina byxor hade jag antagligen velat sjunka genom jorden.

Visst, det är olika. Men inte så olika.

Sjutton år. Fem vuxna män. Han förberedde genom att lägga en madrass på vardagsrumsgolvet.

För detta utdöms dagsböter på 1?500 kronor. Det råkar vara exakt samma summa som det kostade att ”sätta på” sjuttonåringen. Tillsammans blir det 3?000 kronor. Lite mindre än hälften av vad en 42-tums platt-tv kostar.

Kanske skulle det ha blivit mer om politikern inte påstått att han visserligen arrangerade, men ”bara” tittade. Eller om han förstått att tjejen bara var sjutton. Nu trodde han att hon var vuxen.

Arton och ett halvt, kanske.

Jodå, jag förstår att politikern, namngiven och allt, betalar ett annat pris. Men egentligen spelar inte priset någon roll. Inget skulle bli begripligare om det kostat tio, hundra eller tusen gånger så mycket.

Han visste inte att hon var sjutton. Han bara tittade. Han lade ut en madrass på vardagsrumsgolvet.

Om man googlar på begreppen ”skuld” och ”skam” får man hur många träffar som helst.

Nästan alla handlar om hur man gör sig av med sådana gamla skräpkänslor.

ARTIKELN HANDLAR OM