Möjligen är inte alla vulgära dumskallar

KOLUMNISTER

I ett av den senaste veckans reportage från Vell­inge fick vi vara med på ett upphetsat möte. Där uppträdde en man av folket som på bred skånska oroade sig över vad som skulle hända med priset på hans bostad – den hade just blivit ”köpelägenhet” – om han fick flyktingbarn som grannar. Mannen var … tja, låt oss kalla det rundnätt. Han hade,­ i likhet med flera som filmgänget valde att fånga,

i stort sett ingen synlig hals.

Detta inte menat som mobbning. Det är bara en observation. En inte alldeles oviktig sådan. För det fanns något på gränsen till njutningsfyllt i de där bilderna. Den sortens njutning som kommer av att man känner sig överlägsen.

Den sortens njutning som uppstår när man kan bekräfta sina fördomar. Man måste trots allt inte ha betyg i semiotik, symboltolkning, för att inse att kombinationen tjock, dialekt och pengar tolkas ”vulgär” på svenska.

I den senaste opinionsmätningen var Sverige­demokraterna en bra bit över 4 procent. Om verkligheten hade filmmusik skulle stråkarna hacka och pukslagen bli allt snabbare. Det pågår ett fasligt offentligt fotarbete för att hantera faran. Allt fler känner ett behov av att förhålla sig till Jimmie Åkesson.

Det vore synd att säga att det alltid blir glasklart. En del är så stressade att de slår knut på sig själva. Men de försöker i alla fall. Det är mer än man kan säga när det gäller att förhålla sig till dem som gjort Jimmie Åkesson intressant, det vill säga väljarna.

Det är inga jättelika delar av svenska folket som påstår sig kunna rösta på Sverige­demokraterna. Men det är kanske 300 – 400 000 personer, ungefär lika många som bor i Uppsala län. Det är förstås fullt möjligt att de alla är vulgära dumskallar. Jag menar det inte som en sarkasm. Är det något man lärt sig med åren så är det att det aldrig råder brist på vulgära dumskallar, så det ÄR fullt möjligt.

Å andra sidan är det fullt möjligt att det inte är så. Det är fullt möjligt att

offentligheten är alltför upptagen med att känna sig överlägsen, för att hinna ­begripa något om de här människorna. Att den av princip inte vill veta.

Sverigedemokraterna gillar förenklade bilder av invandrare. Det gör inte jag.

Jag tror inte ­heller att förenklade ­bilder av svenskar som funderar på att rösta ”fel” är till någon större nytta.