Malmström – världens enda perfekta människa

Foto: LASSE ALLARD
Cecilia Malmström – ny kommissionär i Bryssel.
KOLUMNISTER

Finns det någon i det här landet som kan tänka på någon annan än Cecilia Malmström just nu?

Jag menar, här är en tjej som är fil dr. Eller ”tjej”, förresten, hon är inte lastgammal, så hon har inte hunnit bli ”tjej” än. Det blir man inte förrän uppåt femtio. Hon är fortfarande kvinna.

Alltså, här är en kvinna som är fil dr. I statsvetenskap, dessutom, inte något mjukt och inkännande som antropologi eller socialt arbete. Hon talar engelska, spanska och franska. Dessutom ”hygglig” tyska och italienska.

Själv är man glad om man lyckas prestera hygglig svenska. Hon är morsa till tvillingar, hon skänker pengar till Expo, hon har koll på världspolitiken, hon har samlat in en miljon underskrifter i protest mot EU-parlamentets ständiga flytt mellan Bryssel och Strasbourg, hon är legitimerad Europavän och hon är glad, driftig och positiv

Cecilia Malmström är kort sagt det bästa någon kommit på sedan varmvatten på kran, eller åtminstone pallkragen. Hon är käck, hon är kavat, hon är född i Stockholm, men uppväxt i Göteborg. Hon täcker alla luckor, hon har inga blottor.

Nu ska hon bli vår kommissionär i Bryssel och den här gången är det på riktigt. Cecilia Malmström ska ha hand om poliser och invandrare, inte om fluffig ”information” och ”kommunikation” som Margot. Det är obegripligt varför de andra EU-länderna vågar utse några kommissionärer alls. De kommer bara att verka pinsamma bredvid henne.

Förresten är det obegripligt varför vi bara nominerar henne till EU-kommissionär. Det är långt under hennes kompetensnivå. Hon skulle kunna bli generalsekreterare i FN, om det inte vore för att FN omfattar en alldeles för liten del av världen.

Hon är det bästa argumentet för fortsatta rymdprogram, för det krävs nya världar om Cecilia Malmströms kompetens ska komma till sin rätt. Det är inte omöjligt att hon är nästa inkarnation av Dalai Lama, även om hon börjar bli lite till åren för just det.

Nu kanske ni tycker att jag överdriver. Men, ärligt talat, det mesta av det här har ni redan läst i tidningen. Flera gånger. Vid sidan av att hon får bra betalt, alltid något skamligt i Sverige, har jag inte sett någonting som motsäger att Cecilia Malmström faktiskt är världens enda perfekta människa.

Det som verkligen får mig att rysa är att det kan vara sant.

FAKTA

Citatet

Varhelst orättvisa, förtryck och lidande finns, kommer Amerika att dyka upp ett halvår för sent och bomba landet bredvid.

P.J. O’Rourke

Veckans läxa

Lär dig något intressant. I dag, påfågelstronen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Peacock_Throne

Och förresten

... grattis till författaren Jonathan Littell som för ”De välvilliga” tilldelats årets Bad Sex in Fiction Award av den utmärkta brittiska tidskriften Literary Review. Priset, som instiftades av Auberon Waugh, utdelas till den sämsta sexscenen i ett skönlitterärt verk. Enligt traditionen består priset av en ”semi­abstrakt trofé som representerar sex under 1950-talet”.

ARTIKELN HANDLAR OM