Sluta fjanta er och säg vad ni tänker

KOLUMNISTER

Det är bra att ha läst den stora litteraturen, det vidgar vyerna och gör världen lättare att begripa. Just nu, till exempel, börjar valrörelsen så smått. Vill man begripa vad den handlar om kan man tänka på Gargamel som gör vad som helst för att fånga smurfarna, eftersom han behöver dem för att framställa guld.

Men litteraturen har inte monopol på att förklara världen. Det går en hel massa saker på tv som säkert är lika tankeväckande. Jag skriver ”säkert”, eftersom man trots allt inte tittar på det mesta. Ett sådant program jag inte sett, som verkar sevärt, är ”Skitiga jobb” på Discovery. Om jag fattar saken rätt är det helt enkelt reportage om arbeten där man blir smutsig. De ska helst lukta illa också. På hemsidan ser jag något om maskgrävning, att mocka flodhästdynga och, en aning otippat, ”kalebasstillverkning”.

Ett jobb jag däremot inte hittar på listan är partisekreterarens. Kanske kommer det. Jag har varit bekant med några partisekreterare och liksom de andra jobben i Discoverys serie är det något som måste göras, men som få har mage att klara av. En i grunden heroisk ansträngning med otack som lön och stukad karriär som pris. Stinker gör det också: ska man till exempel skyla över fuskandet i Moderaternas provval får man göra det med en hand. Den andra går åt för att hålla för näsan.

Annars är långfilm en ständig hjälp för att begripa vad som pågår. Ta gamla ”Rain­man” med Dustin Hoffman, till exempel. Här ser vi en ­kille som är enastående på en hel massa saker och som ändå är helt oförstående inför det mesta. Han har precis samma uttryck i ansiktet som företrädarna för oppositionen lagt sig till med, nu när de kommit fram till att en folkomröstning behövs om Stockholms vägbyggen.

Ett sådant ansikte får man om man måste låtsas att det finns en klok tanke bakom något, som egentligen bara är till för att alla ska sluta att tala om vad de tänker.

I förrgår gick en riktigt dålig film på tv. Den heter ”Independence day” och handlar om att vi attackeras av utomjordingar. Men till och med en sådan film bjuder på en del insikter: När alla är övertygade om att utom­jordingarna snart kommer att utrota mänskligheten, slutar de fjanta sig och börjar säga som det är.

Det är nog ungefär vad som krävs. Hoppas tefaten kommer före september.