Arbetskläder är lösningen på allt

KOLUMNISTER

Jag var inte säker på att någon blev harmsen längre. Folk blir ledsna, upprörda och, naturligtvis, kränkta. Men den där buttra, surmulna förargelsen som lägrar sig som ett blixtlöst, gråsvart moln kring huvudet på föremålet i fråga, verkar vara på utdöende.

Men så tittade en förskollärare fram i kvällsnyheterna – man, för en gångs skull – och tecknen var entydiga. Detta var en harmsen människa.

Det gällde arbetskläder. En lång rad andra kategorier inom det offentliga fick sådana betalda av arbetsgivaren, påpekade den harmsne. Men hade någon skänkt förskollärarna en tanke?

Nej, just det. (Förnärmat sniff) Tänk er. I Sverige, i dag, året är 2010, saknas det fortfarande kommunala uniformer för förskollärare. Så var det med vård, skola, omsorg. Ord, ord, ord, men inte ens en enkel skärmmössa med eklöv till förskollärarna.

Det är ett spritt problem, det här. Det förstod jag efter lite efterforskningar. Redan i mars förra året blåstes det i visslan i Upsala Nya Tidning (ja, de stavar så gammeldags). ”Slitaget på förskolepedagogernas kläder är hårt”, berättade tidningen. ”Vi har också mycket vi behöver ha i fickorna”, förklarade en ”förskolepedagog” med vass riktningspil mot de bortskämda läkarna. De lyxar runt i sina storfickade, vita gratisrockar utan att någonsin behöva undra var de ska göra av stetoskopen. Det är en ”oerhört viktig” fråga, fyllde en annan i. ”När vi är enhetligt klädda ser både barnen och föräldrar direkt vilka som är pedagoger som jobbar här och det är viktigt”, underströk en tredje.

Detta var bara ytskummet på en ocean av fiffiga argument, visade ytterligare studier. Visste ni till exempel att kommunala arbetskläder för förskollärare skulle hindra smittspridning, höja yrkets status, främja jämställdheten och spara pengar?

Varför har ingen sagt något?

Jag måste erkänna att jag till att börja med tyckte att den harmsne mannen i tv:n var en aning löjlig. Att hans harmsenhet borde bemötas på samma sätt som allt ynkligt gnällande: med ett godmodigt, överseende skratt.

Nu, när jag tagit del av alla dessa utmärkta argument, är jag av en helt annan uppfattning. Antagligen är kommunala arbetskläder till förskollärare lösningen på allt, från ungdomsarbetslöshet till glaciärsmältning.

Vad gör våra politiska partier?