Alla ser löjliga ut i varandras ögon

Läs Johan Hakelius krönika

KOLUMNISTER

Känner ni att ni behöver lätta upp stämningen, ska ni skaffa er en samling bilder på viktorianska badare? Den surpuppa är inte född som kan låta bli att dra på munnen åt herrar i randig badkostym under mustascher som cykelstyren. Än mindre åt ampra damer, som guppar likt jättenäckrosor i långärmat, kjolar och volanger. Eller åt badhus på hjul, som rullades ända ned i vattnet till skydd mot otuktigt blängande från liderliga sällar.

Allt detta är ju omåttligt komiskt, eller hur? Tacka Gud för att vi lever i en enklare tid utan en massa hämningar, konstigheter och ...

Vänta ett slag.

För mer än ett år sedan hörde jag en simhallsföreståndare intervjuas. Han var bekymrad, för att inte säga förbannad. Han hade satt P. P:et hade satts av hygieniska skäl och det hade satts för bruk av kalsonger under badbyxorna. Uppenbarligen hade just den trenden spridit sig som en rysk skogsbrand bland unga män.

Sagda killars poäng med kalsongbadandet var dubbel. Dels ville de hasa ned badbyxorna till samma halvstångsläge som sina vanliga brallor. Då krävdes något därunder för att inte lägga rumpan bar. Dels ville de visa att de var i besittning av riktigt flådiga kalsingar. Vi talar om desajnerobjekt, med prestigeautograf på resåren.

Det gamla vanliga hackordnandet, alltså.

Jag tänkte inte mer på det där, förrän för en vecka sedan. Då låg jag vid en pool och såg fenomenet med egna ögon. Det ser förstås riktigt löjligt ut.

Men så slog det mig att kalsingbadarna säkert tyckte detsamma om mina snabbtorkande sportshorts. Och att de lite äldre badarna, i sina skinkdelande tangas, flinade åt oss båda. Och att de riktigt unga badarna, med neonkluddiga, långbenta jättebadbyxor, antagligen suckade invärtes åt allihop. Och så vidare.

Vi bar alla badbyxor av vår generations snitt. Ingen av oss skulle drömma om att byta stil. Alla såg löjliga ut i varandras ögon.

En nudist skulle förstås bryta in här: ”Det är det vi sagt hela tiden. Allt textilbaderi är fjantigt.” God poäng. Om det inte vore för att nudism är ännu fjantigare.

De viktorianska badarna ser oftast mycket allvarliga ut. Deras badmode är inte ironiskt. De menar det de bär. Nu klär vi oss helt annorlunda, på olika sätt. Bara en sak är evig: allt är fortfarande på djupaste allvar. Och fortfarande lika skrattretande.