Så roligt har de inte haft sedan stolpillret

KOLUMNISTER

Vetenskapsmän är elaka satar. Tänk er gänget som kom på att stress ovillkorligen leder till bukfetma.

Tror ni, på fullt allvar, att de aldrig skänkte en tanke åt hur alla med långsamt expanderande mittregioner skulle reagera när de läste om detta nya rön?

Klart att de gjorde.

Klart att de förstod att den gamla flyktimpulsen skulle kräma på, adrenalinet flöda, pulsen dunka i innerörat. Klart att de begrep att otaliga spolformade läsare skulle känna stressnivån stiga och inse att de just lagt ytterligare ett bukfettslager kring de inre organen, bara genom att de fått reda på att det var just så det funkade.

Och av det blev de förstås än mer stressade. Vilket, insåg de, innebar ytterligare bukfett, vilket stressade dem, vilket … Och så vidare.

Tror ni verkligen att vetenskapsmännen stod vid kaffeautomaten och beklagade att de utsatte en korpulent mänsklighet för denna prövning?

Knappast. Jag tror att de småflinade kollegialt. Det var antagligen det roligaste de kommit på sedan stolpillret.

Nu hör jag ända hit hur mjällhögar indignerat borstas bort från docent-kavajer på landets alla institut.

”Sanningen”, gnäller forskarna.

”Kunskap! Fakta! Skulle vi väja för sanningen, för att den inte är aptitlig? Aldrig!”

Jaja. Vi vet alla hur det är med vetenskaplig sanning. För att ta ett aktuellt exempel: i åratal har vetenskapsmän, misstänkt mänskligt, talat om för oss att ett glas vin om dagen drastiskt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Dagsens sanning.

Nu, när svenskarna med gott sam­vete hinkar vin som sydeuropéer, kommer nästa rön: ett glas vin om dagen ger dig i stället cancer. Också dagsens sanning.

Stressande, eller hur? Och av det får du bukfetma. Något som antagligen motverkar de positiva effekterna på hjärtat av det där vinet. Och så satt vi i skiten igen.

Vetenskapsmän är helt enkelt elaka satar. Precis som en annan yrkeskår som brukar åberopa sanningen som ursäkt för allt ont de gör: journalister.

Antagligen rekryteras båda kategorierna ur samma grupp av mobbade glasögonormar, som livet igenom vill ge igen för barndomens alla kalsonggrepp.

En biblisk historia som många har svårt att begripa i dag är den om att Gud förbjöd Adam och Eva att äta av frukten från kunskapens träd. Tänk på saken.

Klart att Gud hade rätt. Igen.

ARTIKELN HANDLAR OM