Det vore tråkigt om Sundsvall brann igen

KOLUMNISTER

Terrorism har fått dåligt rykte på sistone, men man ska inte dra alla terrorister över en kam. Det kan trots allt finnas tillfällen på vissa platser där normalt, hövligt beteende nått vägs ände.

Sundsvall, Medelpads sulfatdoftande pärla, verkar vara en sådan plats. Stadens kommunala bostadsbolag Mitthem har utfäst en belöning på 5 000 kronor till de hyresgäster som anger rökande grannar. Det råder rökförbud i det aktuella bostadsområdet, men rapporter har inkommit om kriminella element som tagit sig en cigarett på sina balkonger. Det ska bli slut på svinerierna och angiveri är alltså metoden.

Att kommunalanställda direktörer vill dela ut bonusar för att hetsa folk att delta i den politiska förföljelsen av rökare, är inte så konstigt. Den sortens varelser förenar ofta det sämsta ur två världar, som redan var för sig är av undermålig kvalitet: näringsliv och politik. Det nedslående är att det verkar finnas folkligt stöd för åtgärden.

Två representanter för folkgruppen Sundsvallsbor intervjuades i ”Rapport” i torsdags kväll. De fick båda frågan om de skulle kunna tänka sig att ange en rökande granne.

Den första personen fick något svävande i blicken innan han lät förstå att det var ”en svår fråga”. Svaret på den svåra frågan blev till slut att det skulle bero på om han kände grannen eller ej.

Det framgick inte om han föredrog att ange främlingar eller bekanta.

Den andra personen, en mogen dam, tvekade inte. Hon angav gärna sina grannar. Kanske var hon fattigpensionär i stort behov av de 5 000 kronorna, men hennes argument var principiellt: regler är till för att följas.

Just det argumentet har många anfört i läsarkommentarerna till Aftonbladets nyhetsartikel i ämnet. Det finns uppenbarligen något genuint svenskt i ståndpunkten att betalt angiveri av grannar är i sin ordning, om bara pappersarbetet är korrekt.

Det är svårt att veta var man ska börja med personer som resonerar på det sättet. Det är som att försöka förklara koloristiskt måleri för en färgblind.

Vägs ände.

Det är drygt 120 år sedan Sundsvall brann ned sist. Det vore förstås tråkigt om något liknande skedde igen. Men om det skulle ske, vore det fel att lägga hela skulden på den som tänt på. Det rör sig antagligen om en trakasserad rökare och, som alla vet, ingen rök utan eld.

ARTIKELN HANDLAR OM