Amerikas kultur går att förpacka i en låda

Läs Johan Hakelius kolumn

KOLUMNISTER

Ingen har antagligen brytt sig om att översätta usp, för alla som använder sådana begrepp talar svenglikanska. Men här är ett halvtaskigt försök: unik säljpoäng. Det vill säga det som gör just det du säljer till något som ingen annan kan erbjuda.

Tusentals vardagsrum översvämmas i detta ögonblick av dvd-boxar. Mitt är inget undantag. Det finns med all säkerhet en väldigt bra usp för dvd-boxen, men det är inte det jag tänkte ägna mig åt. Det jag tänkte ägna mig åt är vad boxarna innehåller.

Det är förstås olika. Man kan köpa Tatis samlade, Buñuels samlade, Rohmers samlade och Truffauts samlade. Man kan köpa Göta Kanalsviten, säsong efter säsong av ”Skilda världar” och David Attenboroughs ”Under bar himmel”. Men mest kan man köpa Amerika. Den amerikanska tv-serie som inte lyckas krypa in i en dvd-box finns inte.

Och vad beror det på? Tja, amerikaner vet hur man gör tv. De talar engelska. De har en jättelik hemmamarknad. De får gratisreklam av våra svenska kanaler. För att nämna några skäl. Men i grund och botten finns något mer.

Tänk er att amerikaner fortfarande bodde där de bor och pratade sin engelska, men att de i övrigt var som fransmän. Eller ryssar. Eller afghaner. Jag kan inte leda saken i bevis, men jag tvivlar på att hela världen skulle blåsa en ansenlig del av sin månadslön på boxar med afghanska tv-serier, även om alla talade engelska.

Det här är inte ett försök att rangordna kulturer. Jag försöker bara begripa varför Amerika har en sådan oslagbar usp. Amerikavänner sätter raskt ihop en lista med svar: individualism, frihet, framåtanda, en genuin tro på jämlikhet, idealism och så vidare. Och jovisst, men jag tror att själva usp:en är något annat. Ledtråden är dvd-boxarna.

Amerikas verkliga usp är att det är en kultur som går att förpacka i en låda. Den kan med lätthet transporteras världen över och vecklas ut i vilket vardagsrum som helst. Det är en Ikea-kultur och även om det då och då saknas en skruv, funkar den rätt bra ändå. Det krävs ingen specialkunskap för att förstå den och det är lätt att göra den till sin.

Om du tvivlar, slå en flukt i din kompis dvd-samling nästa gång du har möjlighet. Jag slår vad om att Buñuels samlade är

i nyskick, men att boxen med ”The Wire” är lika tummad som en förra generationens Iphone.