När allmänintresse bara är nyfikenhet

Läs Johan Hakelius kolumn

KOLUMNISTER

Programmet hette ”Pimp my ride”, gick på MTV och – vad vet jag? – kanske går det än. Utgångspunkten var alltid densamma: en sorglig skrothög till bil. Handlingen var alltid densamma: ett par uppstajlade bilmekare tar sig an skrothögen. Resultatet var alltid detsamma: motivlack, kromfälgar och jättelika högtalare i bakluckan.

Det man aldrig riktigt fick veta var om den tillpimpade bilen fortfarande var en skrothög under ytan av eldflammor, krom och dunka-dunka. Jag tog för givet att det var så.

Bilar är inte det enda som kan pimpas. Häng till exempel ”allmän” på det ena eller andra och resultatet blir något fint och högtidligt: allmännytta, allmänbildad, en helig allmännelig kyrka.

Under allmänordens yta kan det dölja sig en slum, en besserwisser och ett kyrkofullmäktige som tror att Gud är partipolitisk. Men bakom slöjan ”allmän” blir allt tjusigt.

”Allmänintresse” är ett ord som har använts flitigt under de senaste dagarna. Först gällde det vad kungen gör när han inte arbetar. Sedan gällde det hur en misstänkt skytt

i Malmö ser ut och vad han heter. Allmänintresset, har vi fått veta, motiverar sida efter sida som berättar om just detta.

Man får en hel del förklarat om man läser argumentationen för att den misstänkte skytten måste namnges och visas på bild. Man får till exempel veta att han inte har någon ”egen familj” som kan bli lidande av publiceringen. Man får över huvud taget veta mycket om sådant som inte direkt talar MOT en publicering. Det man inte får veta är vad som talar FÖR en publicering. Där finns inget annat argument än ”allmänintresset”.

Så funkar ofta det ordet. Inte som en förklaring, utan som en ersättning för en förklaring. För vad betyder ”allmänintresse” i detta fall? Om man bortser från att det låter fint och högtidligt.

Jag har vänt och vridit på saken. Det enda jag kan komma på är att allmänintresse i det här fallet betyder ”nyfikenhet”.

Ingen av oss har någon som helst nytta av att veta hur den misstänkte ser ut eller vad han heter. Hans namn och bild tillför inte ett dugg för att förstå det som har hänt. Men vi får något att skvallra om.

Det här handlar inte om den misstänkte. Det handlar om oss. Måste vi låtsas att en skrothög inte längre är en skrothög, om den pimpats med ”allmänintresse”?

ARTIKELN HANDLAR OM