Sätt en kärring i varje styrelse

KOLUMNISTER

Varje gång änke­grevinnan av Grantham snörper på munnen – och det gör hon ofta – inser jag hur desperat vi behöver fler av hennes sort. Hon är visserligen påhittad, mor till earlen av Grantham på 1910-talets lantgods Downton ­Abbey. Så heter tv-serien också, finns på dvd, kommer ­säkert på svensk tv. Men även om det i just detta fall egentligen är Maggie Smith i klänning som var omodern redan vid förra sekelskiftet, är sorten alldeles verklig.

Hon snörper, ännu efter trettio år, på munnen åt att hennes son gifte sig med något så kuriöst som en amerikanska. Det må ha varit nödvändigt för att få råd att lägga om taket, men att blanda blod med folk som bor i wigwams? Hon snörper på munnen åt den framfusiga läkarvetenskapen, som till ­varje pris ska hindra folk att dö i fred. Hon snörper på munnen åt idiotiska snurrstolar, som gör det omöjligt att sitta med värdighet.

”Vad är det här för ny­modighet”, ryter hon när hon nästan fallit av.

”Snurrstolen är inte så ny. Thomas Jefferson uppfann den”, försöker en enfaldig.

”Att man ska behöva slåss med en amerikan varje dag”, morrar änkegrevinnan.

Det är mer av den sorten vi skulle behöva. De behöver inte vara änkegrevinnor. De kan ­vara gamla skollärarinnor, kallskänkor eller bilkårister. ­Bara de har sett tillräckligt mycket för att inse att det mesta är humbug. Särskilt det som är nytt. Bara de har den självklara auktoriteten att påpeka det för unga dumskallar.

Precis vad vi behöver.

Hade Finansinspektionen modet att placera en krutkärring i varje styrelse, skulle finansbubblorna vara historia. Krutkärringar på stan skulle sätta p för gatuvåldet. Om varje redaktionschef var en krutkäring skulle vi besparas sextips, styckmord och misslyckade skönhets­operationer. Och allt detta genom en enkel snörpning på munnen, som påminner oss om att vi borde skämmas.

Vi behöver alldeles särskilt en krutkärring varhelst det mentala lösdriveri som kallas ”sociala medier” före­kommer.

I onsdags hade kungen middag för riksdag och regering. Minst ett dussin ledamöter – myndiga människor, utsedda att styra över oss andra – satt vid borden och skickade ut bilder, rapporter och recensioner direkt på Twitter och Facebook. En triumf för den moderna tölpaktigheten. Nog måste hovet kunna skrämma fram en änke­grevinna?

ARTIKELN HANDLAR OM