Inte alltid nödvändigt att berätta om sig själv

1 av 2
Kokosnöt.
KOLUMNISTER

”God dag på er alla, mitt namn är Karl Nilsson

och jag ville sjunga en visa om mig själv.

Jag föddes i Småland av egna föräldrar

ja, närmare bestämt i en by som hette By.”

Det måste vara fem år sedan Povel Ramel dog. Säkert femtio ­sedan han skrev visan om Karl Nilsson. Den som mal på från en personlig poänglöshet till en annan:

"Vi voro tjugofyra elever i klassen.

Jag satt mot katedern där magister Mallblom satt.

Vid mig satt en pojk och därbredvid en pojk.

Vid sidan av en pojke, en flicka och en pojk.

Bak dom satt en pojk, en jänta och en tös.

Och därbakom en kvinna, en pojke och en pojk”

Vi har ingen skyldighet att leva liv som är intressanta. Det är inte heller obligatoriskt att kunna berätta om sitt liv på ett intressant sätt. Det är, för­resten, inte alls nödvändigt att berätta om sig själv. Det finns annat att tala om.

Jag vet inte när ”Sommar”, nu i radions P1, glömde det där. När ett program, som från början innebar att ­någon med något intressant att berätta gjorde det på ett personligt sätt, i stället blev ett program där alla berättar om sin person, oftast på ett ointressant sätt.

I detalj. Utförligt. I oändlighet:

”Fick jobb upp vid sågen och staplade bräder

Och bräder och bräder där, och ­bräder om igen.

En del la jag så och andra la jag så

En del la jag åt sidan, en del la jag för sig.”

Jag förstår precis vad ni tänker när ni läser detta: Gnällig gubbe. Antagligen tycker han att det är särskilt skratt­retande att be tjugo-någonting-åringar att berätta om sina liv (Ja, det tycker han). Antagligen har han själv aldrig fått göra ett Sommarprogram (Det stämmer). Alltså: ren avundsjuka (Möjligen).

Men om ni nu är så förbålt fördomsfria, ge mig en chans. Gör så här: Gå in på Sveriges Radios hemsida och välj ut fem slumpmässiga sommarvärdar. Sätt pekaren någonstans i deras program och lyssna på fem minuter av varje person. Gå sedan i på Youtube och lyssna på Povel Ramels Karl Nilsson:

”Vi flyttade till Skövde och dom gick i skolan

Och dom tog studenten och blev gifta och fick barn,

Som just vuxit upp och gift sig och fått barn,

Som just har slutat skolan och gift sig och fått barn,

Som just vuxit upp och gift sig och fått barn.

Och jag blev skild och gift och stins och far till 15 barn.

Som just vuxit upp ...”

De som inte hör likheten vinner varsin glass. Men först måste ni hitta mig i sommar. Och inte ens så mycket som var det kan ske, tänker jag ­berätta om mig själv.

Dagens fakta

Kokosnöten är en cirka tre kilo tung stenfrukt från kokos­palmen. Den torra kokos­nöten öppnas genom att man slår runt mitten på nöten med baksidan av en stor och tung kniv, vilket gör att nöten spräcks i två delar.

Dagens byggnad

Bussterminalen i Lockryd är ett vindskydd i skärningspunkten mellan Tranemo, Svenljunga och Borås. Enligt bloggen ”Kultur i natur” är det en plats dit fem–sex bussar kommer en gång i timmen: ”Under cirka 3 minuter springer resenärer kors och tvärs mellan bussarna, 3 minuter sedan är det tyst och öde igen.”