Trolla bort snorkråkorna – sen kan man ta bilden

KOLUMNISTER

Jag tänker på Grindslanten. August Malmströms målning. Mer reproducerad än ärtsoppa.

Det är inte den präktige pojken till höger jag tänker på. Inte denne lille goddagspilt med kläderna i ordning och plirande blick över renskrubbade äppelkinder. Nej, tankarna går till de fyra grabbarna på marken, med snoret rinnande och revor i brallorna.

De som slåss så vägdammet ryker. Och flickan som tappat bärkorgen och bölar sig rödögd i förklädet.

Om det här hade varit ett skolfoto, tänker jag, skulle då alla föräldrar utom den menlöse smilfinkens fått ett erbjudande om retuschering? En photoshoppad konststoppning av byxrevorna och vattenkammade benor? Ett bländvitt leende i nunan på bärplockerskan?

Det skulle ha förtagit en del av livet i målningen, eller hur?

Å andra sidan: Jag begriper inte riktigt varför en del förskoleföräldrar i Östersund blivit så upprörda över att de erbjudits retuschering av sina barns skolfoton. Jag trodde till en början att erbjudandet inkluderade digitala fettsugningar och bröstförstoringar. Åtminstone virtuella tandregleringar. Det skulle ha varit anmärkningsvärt. Då skulle man ha kunnat harkla sig och stämt in i den harmsna invändningen:

”Det strider ju mot allt vi försöker lära barnen – att de är fina som de är och att man ska tycka om sig själv som man är.”

Men nu gällde det inte det. Det handlade om att trolla bort snorkråkor och matrester i ansiktet.

Visst vore det tråkigt om småbarn fick dålig självkänsla av att vara osnutna och ha mjölkmustasch. Så vill vi inte ha det.

Men betyder det att ärlighet och sanning kräver att vi måste låta snoret rinna fritt?

Om det är fel att plocka bort snorkråkor på bild, måste det väl vara ännu mera fel att göra det på riktigt?

Om inte, låt mig bita mig fast i ”på riktigt”. För detta är det verkliga mysteriet: varför kan inte fotografen, eller dagisfröken, eller vilken vuxen som helst, torka ungarna kring truten innan de sätts framför kameran?

Vore inte det både enklare och mer omvårdande?

Ju mer jag tänker på saken, desto mer obegriplig blir den. Borde inte Östersundsföräldrarna snarare vara sura på att deras ungar går runt på dagis med otorkade snigelspår under näsan?

Men visst, Grindslanten är bättre utan retuscheringar.