Dagens namn: Isak
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Johan
Hakelius

Deras alternativ till EU är ”döden”

Har ni märkt att det alltid är något fint med skönandars rädsla? När vi andra blir rädda är det ett tecken på feghet, eller möjligen på direkt brunaktiga fördomar som i ”främlingsrädsla”. Skönandars rädsla, däremot, är alltid magnifik. Deras rädsla är ingen sketen privatsak, utan något som rör hela samhällen, kompletta civilisationer, odelade kontinenter, varför ­inte mänskligheten i stort? Och det är så man ska läsa den fantastiska debattartikeln av elva europeiska intellektuella, som publicerades på Expressens kultursida i måndags.

Det rör sig inte om några halv­nummer. Vissa av undertecknarna – Claudio Magris, Julia Kristeva, ­Bernard-Henri Lévy – kan antagligen ge Horace Engdahl dåligt självförtroende när han har en jagsvag dag. Från Sverige bidrar Gabi Gleichmann.
 

Vad handlar saken om? Jo, enligt rubriken: ”Undergång”.

Det är inte en omtröskning av maya­kalendern. Inte ens ett salongsskri om ”klimathotet”. Det gäller ­”Europa”.

Citattecknen kring vår kontinent har jag satt dit av ett skäl. Artikeln rör nämligen inte i någon enkel ­mening själva den kontinent vi bor på, utan Europa som ”en dröm, ett projekt, en plan”, eller ”Europa som vilja och föreställning, som vision och byggplats”.

Mer precist gäller det de elva intellektuellas dröm om ett politiskt centraliserat EU. Superstaten EU, helt enkelt. Och alternativet de elva ­djupingarna ger oss är inte lockande: ”Antingen politisk enighet eller döden”.
 

Med ”döden” menar de antagligen inte att var och en av oss stupar på fläcken, men något nästan lika ­obehagligt: ”social tillbakagång, osäkra jobb, en tsunami av arbetslöshet, fattigdom”. ”Kaos”.

Erkänn att den rädslan trumfar det mesta vi vanliga dödliga har att ­komma med. Synd att artikeln är så beklämmande.

För det här är ren propaganda. Det är precis det här budskapet de politiska och byråkratiska tokstollar som drog i gång europrojektet pumpar ut. De vill försätta EU i ett permanent undantagstillstånd för att få makten att tvinga samman länderna. De skrämmer med den inre fienden, det vill säga alla som inte vill ha en europeisk superstat. Det är direkt genant att se intellektuella gå denna byråkratiska centralmakts ärenden, ­snarare än att ifrågasätta den.

Men de elva handgångna skäms ­inte för sig: ”Socialism eller barbari, brukade vi säga. I dag säger vi politisk enighet eller barbari.”

Kan ingen påpeka för dem att de bevisligen hade fel i det de brukade säga och att de kanske borde lära sig av det misstaget?

Dagens fakta

Frankrike är världens främsta turistland och tar i snitt emot 79 miljoner besökare per år, nästan 30 procent fler än landets invånare. Tre fjärdedelar av fransmännen semestrar i Frank­rike.

Dagens byggnad

Berlaymont i Bryssel är EU-kommissionens huvudsäte. Byggnaden ritades av fyra arkitekter och en ingenjör. Den stod färdig 1969. Mellan 1992 och 2004 ­asbestsanerades och renoverades Berlaymont.

Johan Hakelius

Visa fler
Om Aftonbladet