Utsätt inte 14-åriga tjejer för din kletighet

KOLUMNISTER

En sak som aldrig riktigt blir av när allt ska vara rappt och snabbt är finliret. Det som ­inte blir av behöver förresten inte vara så småttigt och detaljerat och petigt. Man kan snarare vända på det och ­säga så här: Det enda som blir av när allt ska vara rappt och snabbt är svart eller vitt, rätt eller fel, för eller emot.

Jag vet inte om ni läste ­eller hörde om den 14-åriga tjejen­ i Luleå. Hon som reagerade­ mot att skolan låtit måla en skylt vid toaletten som före­ställde en kille som tjuv­kikade på en tjej. Hon som tog strid mot skol­ledningen och antagligen en ansenlig andel av sina kamrater för att få bort målningen.

Vitt, rätt och för är naturligtvis de godkända svaren­ om den tjejen är frågan. Jag ­håller med. Skylten är buskis. Den var ”rolig” på samma sätt som ”En rolig­ halvtimma” eller Stefan & ­Krister. Det är inget brott att gilla sådant, men då kan man göra det hemma. ­Under alla omständigheter bör man inte utsätta 14-åriga tjejer för sin kletighet.

Ingen stor sak, måhända. Hade ingen reagerat hade man kunnat leva med saken. Världen är full av dum­heter. Men så snart någon reagerar är det bara att måla om, för man kan inte ta strid för ­något så pinsamt.

Är ni med? Jag försvarar ­inte skylten. Bra. Nu kommer finliret.

Det blev full fart i tidningar, tv och radio så snart de snappat upp saken. ­Debattsidorna började ånga av iver. Det tweetades och bloggades. Tjejen flögs ned till Stockholm för att ­vara med i tv. Ord som ”sexistisk” och begrepp som ­”sexuella ­trakasserier” kastades omkring. Skolinspektionen meddelade att de kanske ska granska ärendet.

Jag bara undrar ... vad hette det, nu igen?

Proportioner?

Det är ofta ungefär så här numera: någon sätter på en låt som är helt OK. Denne ­någon sätter på låten JÄTTEHÖGT SÅ DET SKALLRAR I PLOMBERNA. Om du påpekar att man kanske kunde justera volymen en aning – ­lite finlir – blir du inte poppis. Det kan bara betyda att du ­inte gillar låten. Antagligen att du hatar låten. Att du ska hålla käften för du inte fattar bra musik.

Det var en genant målning och tjejen har rätt att slippa­ se den. Men är detta det största genombrottet för mänskligheten sedan ­Gandhi? Jag tycker inte det.

Tjejen är säkert bra. Ni som fastnat på max­volym är konstiga.

ARTIKELN HANDLAR OM