Folk på gatan är SVT:s nya tyckare

KOLUMNISTER

Vissa tider på dygnet glider de fram i Stockholms innerstad som miljöbilsdroner i stim. De stannar här, de stannar där, för att få det rätta urvalet: Lite gammalt, lite ungt, lite brunt, lite blont, lite snippa, lite snopp.

Det är ett svårt jobb, åtminstone om man har fått en hyfsad uppfostran. Det är trots allt något direkt oförskämt med att trava fram till främmande människor och avkräva dem en orepeterad kommentar om elpriser, turkiska fängelser, sockerintagets påverkan på barns läxläsning, amerikansk penningpolitik, eller vad det råkar vara för dagen. Desto mer för­vånansvärt att det alltid finns de som är villiga att ställa upp.

Jag är rätt säker på att det är olika personer varje gång.
 

Moderna tv-nyheter är ett mysterium. Det finns fortfarande en hel del saker som är svåra att reda ut på egen hand. Men en sak som man med lätthet kan reda ut på egen hand, är vad ett slumpvis urval personer på gatan tycker om Ericssons senaste bokslut,

eller snöröjningen i Jakobsberg. Det är bara att förtränga sin goda uppfostran, sticka näsan utanför dörren och fråga.

Varför man skulle vilja ha reda på något så påfallande meningslöst, är förstås en annan fråga. Jag har inget bra svar, men Aktuellt måste ha det.

Sedan omgörningen för ett år sedan, visar en kandidatuppsats av Sara Karlsson och Rebecca Haimi, hur intervjuer med ”vanliga människor” blivit de i särklass mest förekommande i Aktuellt.

Nästan en tredjedel av intervjuer­na sker med ”vanliga människor”. Politiker intervjuas hälften så ofta, experter än mer sällan.
 

Vad tror ni tanken är bakom förändringen? Ska vi försöka gissa?

1. Någon har talat om för Aktuellt att moderna tittare vill bli sedda.

2. Någon har räknat ut att en smart blandning ”vanliga människor” är det enklaste sättet att nå olika mångfaldsmål.

3. Någon har räknat ut att det billigaste sättet att fylla den extra kvarten sändningstid är att skicka ut en knattereporter på stan med en mikrofon.

4. Någon har fått för sig att det är elitistisk kunskapssnobbism att bara tala med personer som faktiskt vet vad de talar om.

5. Allmänt lismande för ”vanligt folk”.

6. Samtliga alternativ ovan.
 

Det är förstås möjligt att det finns helt andra och utmärkta skäl till förändringen. Var i så fall snäll och meddela dessa.

Jag har svårt nog att visa intresse för mina egna åsikter, än mindre för slumpvis utvalda främlingars.

Dagens fakta

Sedan 2005 använder Förenade Arabemiraten och Qatar robotar som jockeys i kamelkapplöpning. Prototyperna tillverkades i Schweiz och ersatte i stor utsträckning barnjockeys. Moderna kamel­jockey­robotar väger några få kilo och kostar drygt 3 000 kronor styck.

Dagens byggnad

Jahangir Mahal i Orchha i centrala Indien färdigställdes 1598 och var avsett som ett fort, med plats för kanoner och strids­elefanter. Fortet kröns av flera kupoler med spiror och utsmyckade balkonger längs ytterfasaden.