Vad kan – och bör – vi göra åt tiggeriet?

KOLUMNISTER

Dagens Nyheter har ägnat rejält utrymme åt att kartlägga de rumänska romer som reser till Sverige och tigger. De flesta visar sig komma från samma lilla by, om man nu kan kalla sörjan av lera, skräp, pinnar och papp något så idylliskt. Ungefär etthundra bybor tigger regelbundet i Sverige.

Det har varit intressant, både vad gäller det vi har fått veta och det vi inte har fått veta. Vi har till exempel fått veta att en tiggare en normaldag inte får ihop några fantasisummor, utan ungefär 200 kronor. Vi har inte riktigt fått veta varför romerna gör den långa resan till just Sverige. Är svenskar mer givmilda än andra? Är polis och myndigheter mindre hårdföra? Finns någon ekonomisk fördel? Är det en slump?

Det undrar jag fortfarande över. Men mest undrar jag över vad artikel­serien borde få oss att göra. Jag undrar därför att svaret inte är enkelt.

Ingen som har läst reportagen kan undgå att känna obehag, kanske rent av skam. Alla är ense om att det här är något ovärdigt som borde få ett slut. Men sedan blir det grumligt.

Vad kan vi göra? Vi kan, som individer, lägga en rejäl slant i tiggarens pappkopp. Då blir Sverige som tiggeri­destination än mer attraktivt. Fler gathörn skulle få sina hitresta romer.

Vill vi det? Löser det något?

Sverige är en rik nation. Vi kan ge hela den romska byn asyl, erbjuda invånarna ett nytt hem i Sverige och ta oss an deras försörjning.

Vill vi det? Löser det problemet?

Vi skulle kunna ta oss an deras by i Rumänien och bygga om den till ett mönstersamhälle, eller åtminstone en dräglig plats. Men det påstås

ibland att det finns mellan två och tre miljoner romer i Rumänien. Borde vi inte ta oss an deras byar också?

Vi kan låta EU sätta press på Rumänien att ta hand om sina medborgare. Jättebra. Låter helfräsigt. Men tror vi att det är som det är, därför att Rumänien bara råkat glömma den där detaljen om romerna? Eller tror vi att det är som det är av komplicerade ekonomiska, kulturella, historiska och sociala skäl? Sådant som aldrig så käcka EU-kommissionärer inte råder över.

Vi kan och bör stödja Frälsnings­armén, Stadsmissionen och andra som försöker avhjälpa de akuta problemen. Men vad, rent konkret, kan och bör vi göra för att få de rumänska romerna ur tiggeriet?

Jag frågar inte därför att jag tycker att vi ska strunta i dem. Jag frågar därför att jag verkligen undrar. Varken vi eller de rumänska romerna kommer någon vart så länge det räcker med att bli klädsamt upprörd.

Dagens fakta

Såväl illerhanar som illerhonor har åtta bröstvårtor. Ingen vet ursprunget till namnet ”iller”. Det kan vara inhemskt nordiskt, men också inlånat från tyskan.

Dagens byggnad

Parlamentspalatset i Bukarest, Rumänien, kallas även Folkets hus. Det är världens näst största administrativa byggnad efter Pentagon i Washington DC. Byggnaden, som i dag är hem för det rumänska parlamentet, består bland annat av 1 000 000 kubikmeter marmor och 200 000 kvadratmeter mattor. Chefarkitekt var Anca Petrescu och bygget inleddes under Ceausescus regim 1984. Det hann inte bli färdigt före diktatorns död och slutförs nu med stöd från EU.