Fler poliser kan lösa rätt mycket

KOLUMNISTER

Al Capones villa i Miami Beach är till salu. Pool, palmer och privat sandstrand. Jag slår vad om att bolaget som säljer i hopp om att göra en snabb vinst på en dryg miljon dollar, har lagt ner rejält med krut på att sprida nyheten: AL CAPONES villa till salu.

De har lyckats, som ni ser.

Gissa om den lilla proveniensen kittlar köparnas plånböcker. Gissa om den nye ägaren är beredd att betala lite extra för att kunna lotsa runt sina gäster och berätta blodisande anekdoter om vad gangsterkungen gjorde i den ena och andra vrån av kåken.

Hade det varit Frank J Wilson som bott där, skulle det inte ha gjort ett dugg för att hissa priset.

Frank J vem?

Just det. Det var skattmasen Frank J Wilson som fick Capone bakom galler. Agenten Eliot Ness, som gärna tog åt sig äran, hade inte ­särskilt mycket med saken att göra. Men vem minns Frank J Wilson?

Så otacksamt är det att sätta åt skurkarna. Och så respekterad blir man om man är skurk.
Detta tänker jag på när jag följer debatten om de 50 nya poliserna som ska placeras i Tensta och Rinkeby utanför Stockholm. Enligt polisen har ”yrkeskriminella ligor” fått grepp om grannskapet. ”Flera samhällsfunktioner” har svårt att verka. Jag antar att det handlar om stenkastning mot ambulanser och brandbilar och allmän terrorverksamhet mot folk i gemen.

Ingen säger att problemen inte finns. Men invändningarna kommer ändå omedelbart. En marxistisk kulturgeograf påpekar att det här blir det polistätaste området i länet. Det är stigmatiserande. Problemet är bostadssegregation och arbetslöshet. Poliser löser inget.

Tjusigt formulerat. Fast osant, förstås.

I själva verket kan naturligtvis poliser lösa rätt mycket, särskilt i områden som är på väg att bli laglösa. En ordentlig polisnärvaro kan till exempel ge makten tillbaka till den majoritet i Tensta och Rinkeby som inte är kriminella. Varför ska inte de få ­samma lag och ordning som i Djursholm? Och var ska det vara polis­tätast, om inte där kriminaliteten är mest besvärlig?
Det finns säkert strukturer att ­hålla seminarier om och mycket annat att göra också. Men under tiden gissar jag att det är mer stigmatiserande att leva i en förort styrd av yrkeskriminella ligor, än i en förort med patrullerande poliser.

Fast det är förstås aldrig lika spännande och radikalt klatschigt att respektera de vanliga, tråkiga, laglydiga människorna, snarare än de lagbrytande gangstrarna. Fråga Frank J Wilson.

Dagens byggnad

Alcatraz.

Alcatraz var ett fungerande fängelse i San Fransiscobukten fram till 1963. Fängelsets huvudbyggnad byggdes 1910-1912 och till en början var det ett militärfängelse. Byggnaden uppfördes i betong, men många detaljer från ett tidigare fort användes i den nya konstruktionen.

Dagens fakta

Agatha Christie.

Deckarförfattarinnan Agatha Christie, som bland annat skrev om Hercule Poirot, tyckte om att surfa. Hon lärde sig det på en resa till Sydafrika, Australien och Hawaii 1922.

ARTIKELN HANDLAR OM