En juvel som fick mig att tänka om

KOLUMNISTER

Inte vet jag om ni läser biografier och memoarer, men det gör jag. Mer och mer, har jag märkt. Det är antagligen ett ålderstecken, som hår i öronen och förmågan att hålla igång ett femminuters samtal, utan annat konversationsbränsle än ett ont knä.

En av mina absoluta favoriter i genren är ”Another self ” av James Lees-Milne. Det en kort liten bok, men en juvel. Vem James Lees-Milne var kan göra detsamma för tillfället. Det intressanta är att vem han var, gör detsamma för hans memoarer också. Det han skriver om sitt liv är visserligen sant i stora drag, men dragen är väldigt stora. Detaljerna, däremot, kan man inte lita ett dugg på. Och då är det ändå rätt betydande detaljer, som att James mamma rymde från James pappa i en uftballong.

Får man göra så? kan man undra. Får man aktivt hitta på sitt liv, snarare än halvmedvetet snygga till det?

Antagligen inte. Men man kan ju göra det ändå.

Det händer att det ramlar ned officiella enkäter i brevlådan. Väldigt få formulär av det slaget slår numera ihop klackarna och läser ordningsstadgan på hallmattan. Det är egentligen bara enkäter ställda till mitt företag som ännu är preussiska i sitt tilltal: ”Näringsidkare är skyldiga att till de statistikansvariga myndigheterna ... ein, zwei, ein, zwei ... före- läggande ... ein, zwei, ein, zwei ... vite”. Då är det bara att svara.

Men i allmänhet är dagens enkäter snarare sorgset sällskapssjuka, kedjerökande ensamstående, med den där sista lilla flämtande lågan hopp, som gör dem desperat efterhängsna.

”Hej, kan du vara snäll att svara på ...” och sedan ”Hej, vi har sett att du inte svarat på ...” och sedan ”Det skulle betyda väldigt mycket för oss om du svarade på ...” och sedan ”Snälla, du kan väl svara så får du två biobiljetter ...” och sedan ”Ha-hallååå? hallååå?”

Okej, det sista hittade jag på.

Jag svarar aldrig på enkäter, hur ledset inställsamma de än är. Av enkäter blir det statistik och statistik har en gräslig förmåga att uppmuntra folk som hittar på dumheter: forskare, politiker, byråkrater, eller för den delen journalister. Varje ny tabell ger dem en ursäkt att ställa till med något.

Nu undrar jag om jag inte har tänkt fel.

Om jag inte borde göra en James Lees-Milne och fylla i de där enkäterna, men med en stor dos fantasi. Inte ljuga direkt. Inte i stora drag. Men uppfinna lite intressanta detaljer.

Göra de stackars statistikernas arbete en aning roligare. Vad säger ni?

Var kryssar jag i för ”flykt med luftballong”?

Dagens byggnad

Foto: AP
Bibliotheca Alexandrina

Bibliotheca Alexandrina i Alexandria ritades av det norska arkitektkontoret Snøhetta och stod klart 2003. Biblioteket ligger ungefär 100 meter från den plats där dess antika mot­ svarighet, som förstördes kring år 48 fKr, låg. Det kan som mest rymma cirka åtta miljoner titlar.

Dagens fakta

Helium är universums näst vanligaste grundämne (efter väte), men är mycket ovanligt på jorden. Större delen av världens helium kommer från gaskällor i västra Texas.

ARTIKELN HANDLAR OM