Vi borde skjuta upp valet till typ ... 2025

KOLUMNISTER

Minns ni för några år sedan - det kan betyda allt mellan fem och 20 år, när man närmar sig de 50 - när alla ­porträttbilder skulle tas extremt nära? Skärpan och ­kontrasten skulle dessutom vara vassare än Margot Wallströms armbågar, när hon fått syn på en utrikesministerpost.

Tidningarna var fulla av de där bilderna. Kraterbeströdda, svartvita månlandskap, med enstaka hårstrån, tjocka som aspsly. ­Korpgluggar där varje brustet blodkärl var så tydligt att ögonen såg ut som nätmeloner. Näsborrar stora som Lummelundagrottans mynning.

Tanken var att bilderna, genom att gå alldeles för nära den avporträtterade, skulle ge en känsla av oskyddad närhet. De skulle ställa den foto­graferade naken, men också tvinga fram en reaktion av den som tittade. Att gå så nära en annan människa är ju antingen mycket aggressivt eller mycket intimt. Eller båda delarna, om man är lagd åt det hållet.

På det temat kan man skriva essäer, hålla seminarier och bygga hela ­universitetskurser. Men jag misstänkte alltid att de där närhets­kladdande porträtten egentligen var ett trick.

Alla som har en smartphone och ett uns av kvalitetsmedvetande - en allt mer sällsynt kombination, det ­medges - vet ju hur svårt det är att ta en bra porträttbild. Det mesta blir ­bara skräp. Det verkligt bra ­kräver antingen en enorm tur, eller för­beredelser, talang och tid. Vill man dölja att man inte har ork, förmåga eller pengar att göra det verkligt bra, kan man krypa in i porerna på offret i stället. Den extrema närbilden ­verkar konstnärlig, den kränker vår känsla för integritet och den ger ­nästan alltid ett lätt äckligt intryck. Det räcker för vi ska fastna i den och sluta fundera på om bilden har någon kvalitet eller inte.

Jag undrar om inte samma princip gäller det mesta. Jag tror till ­exempel att det är därför det känns som om något är lumpet med denna valrörelse. Den saknar perspektiv och historia. Den finns bara i nuet. Alla partier vill vara ”nya”. Alla ­försöker de dra oss så nära att vi ­bara ser deras retuscherade val­affisch-hy. Jag kan inte påminna mig någon annan valrörelse som haft en så snäv horisont.

Vi borde egentligen inte rösta i det här valet förrän vi lagt en ordentlig distans mellan oss och valrörelsen. Fått en uppfattning om hur den ser ut på håll. Att flytta fram valdagen till 2025 vore kanske lagom. Om någon har en idé om hur vi ska sköta landet under tiden, kläm fram med den.

Dagens byggnad

Royal Pavilion i Brighton var från början en relativt ­enkel bondgård, men byggdes ut och ändrades av den brittiske prinsregenten, senare Georg IV. Den ­nuvarande, orientaliska utformningen utfördes av arkitekten John Nash mellan 1815 och 1822.

FAKTA

Dagens fakta

De första mobiltelefo­nerna behövde laddas i tio timmar, för att batteriet ­skulle räcka i en halvtimme.