Något märkligt har hänt – alla är kroppsfixerade

KOLUMNISTER

Jag trodde att Gustav Vasa äntligen skulle få på nöten för sin exempellösa vandalism, när Dagens Nyheters kulturdel proklamerade att det var dags att redogöra för de ”150 kulturhändelser som skapade Sverige”. Förväntansfullt bläddrade jag i den första dellistan: ”Fucking Åmål”, Alfons Åberg …

Några dagar senare den andra: Kulturpropositionen 1974, ”Fem myror är fler än fyra elefanter” …

Ytterligare några dagar senare: Latin Kings, ”Jag är Zlatan”, Bamse, Anna Odell …

Där insåg till och med jag att något måste vara fel.

Efter lite klickande fann jag ett slags programtext av Björn Wiman, som är chef för tilltaget. Det visar sig att det hela handlar om att Dagens Nyheter hyllar Dagens

Nyheter, som råkar fylla 150 år i år. Följaktligen får inget på listan över det som ”skapade Sverige” vara äldre än Dagens Nyheter själv.

Av detta kan vi sluta oss till att Sverige, om man ska tro Dagens Nyheter, föddes fredagen den 23 december 1864, då det första numret av Dagens Nyheter kom, passande nog ett par dagar före Jesus. Det som fanns dessförinnan är bäst att förbigå med tystnad.

Men det vore förstås småsint att inte erkänna att Dagens Nyheter har en poäng. Vi lever i ett land som mycket väl kan beskrivas som en blandning av Bamse, Anna Odell och Latin Kings. Och jag antar att det är säkrast att hänga med.

En sak som jag ännu inte sett på DN:s lista, men som jag tror är viktig för att hänga med, är att börja använda ordet ”kroppar”. Inte ”människor”, inte ”personer”, inte ”individer”, utan ”kroppar”. Man ska förhålla sig till den ”afrikanska kroppen”. Man ska tala om ”privilegierade kroppar”, inte om folk som har det förspänt. Och inget kvinno-, utan -kroppen.

Det är kött och kroppsvätskor som gäller, med en besatthet som brukade vara förbehållen tonåringar.

På teater kan man se Elise Ottesen-Jensen upplysa om kroppen, eller pjäsen ”Kvinna, känn din kropp”, eller, om man bor i Göteborg, ”A’s adventure”, en dansföreställning om folk – ursäkta ”kroppar” – som behöver gå på toaletten. Och årets litteraturhändelse är Liv Strömquists bilderbok om det kvinnliga könsorganet.

Vid närmare eftertanke är DN:s lista genial. För något märkligt måste ha hänt under de senaste 150 åren, som gjort att vi hamnat här.