Skräcken för att bli avslöjad göder konsultbranschen

Stockholm.
KOLUMNISTER

Umgås man i Stockholms innerstad är man ständigt omgiven av folk som ger goda råd. Inte vänliga påpekanden om att det är bäst att packa de tunga sakerna längst ned i matkassen, eller att en skjortkrage bör strykas från spetsen och ­inåt. Nej, i Stockholms innerstad är goda råd det främsta sättet att försörja sig.

De av mina vänner som har affärssinne har byggt kommersiella imperier på att ge goda råd. Det går bäst för dem som ger råd som jag inte begriper. Antagligen därför att de som betalar för råden inte­ heller begriper vad de köper, men inte vågar tala om det för varandra.

Konsultbranschen, liksom mycket annat i livet, vilar på den allmän­mänskliga skräcken att avslöjas. De som är räddast att avslöjas anlitar konsulter. De som kan hålla skräcken i schack blir konsulter.

En alldeles egen form av rådgivning är medieträningen. Ingen politiker eller direktör möter världen utan att först ha gjort det på låtsas framför en inhyrd kamera med tillhörande pensionerad eller extraknäckande journalist. Det grundläggande rådet i den träningen känner vi alla till: Svara inte på den fråga du får, utan på den fråga du vill svara på. Därav alla dessa underbara offentliga samtal:

Fråga: ”Hur mycket är klockan?”

Svar: ”Det är viktigt att komma ihåg att falukorv är gott.”

Varje offentligt samtal är numera ett envig mellan journalister och intervjuade om vem som ska bestämma vad samtalet ska handla om. Det har blivit en princip, även om ämnet är en skitsak. Även om alla redan vet svaret på frågan som ställs. Även om alla vet att den tillfrågade vet svaret på frågan.

Man får väl förutsätta att syftet med all medieträning är att den tränade inte ska framstå som en idiot. Det är därför det är svårt att begripa rådet att aldrig svara på den fråga som faktiskt ställs. Människor som låtsas att de inte begriper en enkel fråga, framstår trots allt just som ­idioter. Det här är ett allt vanligare resultat av all medieträning: I kampen mot att skjutas ned av en journalist, väljer makthavare i stället att frivilligt skjuta sig i foten. Jag antar att det ger en känsla av kontroll. Ungefär som att beröva pyromanen njutningen, genom att själv bränna ned sitt hus.

Har man riktigt uselt affärssinne, men bor i Stockholms innerstad, är man varken konsult eller medietränare. Då slumpar man bort sina råd som ­kolumnist i kvällspressen. Så här kommer ännu ett råd, ­alldeles gratis:

Svara bara på den förbannade frågan!

FAKTA

■ ■ Dagens byggnad: Apollons tempel i Delfi är ett klassiskt grekiskt tempel omgivet av kolonnrader på alla fyra sidorna. Den ruin som kan ses i dag är rester från 500-talet f Kr. Templet var hemvist för Pythia, oraklet i Delfi, och ansågs vara jordens mittpunkt.

■ ■ Dagens fakta: Forskningsresultat tyder på att 90 procent av dem som lider av impulskontrollstörningen pyromani är män. Bland dem som lider av impulskontrollstörningen köpberoende är övervikten lika stor för kvinnor.

Dagens fakta

Forskningsresultat tyder på att 90 procent av de som lider av impulskontroll­störningen pyromani är män. Bland dem som lider av ­impulskontrollstörningen köpberoende är övervikten lika stor för kvinnor.

Dagens byggnad

Apollons tempel i Delfi är ett klassiskt grekiskt tempel omgivet av kolonnrader på alla fyra sidorna. Den ruin som kan ses i dag är rester från 500-talet före Kristus. Templet var hemvist för ­Pythia, oraklet i Delfi, och ansågs vara jordens mittpunkt.

ARTIKELN HANDLAR OM