Reglerna kring konflikter verkar ha blivit upphävda

KOLUMNISTER

Fejderna har nått samhällets topp. Inte för att det varit så försonligt tidigare. Men det har ändå funnits regler och överenskommelser.

Politiker kan puckla på politiker, till exempel, men måste vara lite försiktiga med intresseorganisationer. Myndigheter har dragit sig för att puckla på någon alltför öppet. Allra minst journalister. Journalister har haft frisedel att puckla på politiker, myndigheter, intresseorganisationer, allt och alla. Det hör liksom till ordningen. Men syftet har sagts vara att få fram sanningen.

Nu verkar alla dessa regler upphävda.

Wallström och Kommunal. Parti och fack. Två grenar på samma träd. Inte hjälpte det.

Det skedde inte ens en gradvis upptrappning. Margot Wallström drog fram knölpåken direkt. Kommunals ordförande hade ”ljugit” för henne.

Inga ”missförstånd”. Inga ”oklarheter”. Ren lögn.

”Logiken kring bostäder i Stockholm verkar inte vara hennes grej”, svarade Kommunals ordförande.

Så talar de oförsonliga.

Och så har vi Dagens Nyheter och polisen. DN slarvade bort ett bra nyhetstips, eftersom det var för jobbigt att hantera. En välunderrättad källa läcker det hela till en SD-anstruken nyhetshemsida. Utan större ansträngning snickras en konspirationsteori till om att DN mörkat.

På DN, där de vet att de har låtit journalistiken stå tillbaka för kampanjandet på sistone, utbryter tydligen stor nervositet. Någon minns att anfall är bästa försvar. Så DN drar i gång en motkonspiration: polisen har mörkat.

I normala fall vore det ett genidrag. Polisen är en myndighet. Enligt regler och överenskommelser ägnar sig inte myndigheter åt fejder med journalister. Inte ens med oförskämda och oärliga journalister. DN borde ha haft sitt på det torra. Men nu är det inte normala fall.

Varg Gyllander, presschef på Stockholmspolisen, klev fram i fredags och lät meddela att han ”aldrig sett något liknande”. DN:s på­ståenden håller inte. Andra medier har okritiskt fört anklagelserna vidare. ”För­dämningarna i rapporteringen har helt brustit”.

Rakt på. Rena fejden.

Underhållande, det här. Undrar bara vem som sköter journalistiken och vem som håller koll på buset, vem som styr landet och vem som förhandlar med arbets­givarna. Alla verkar upptagna med att sätta dit varandra.

ARTIKELN HANDLAR OM