Jag bröt mot lagen – framför poliserna

KOLUMNISTER

Hösten anlände till Paris med ett rejält regnoväder i veckan.

Goretex-kläder och gummistövlar är inget den franska huvudstadens chica invånare har någon direkt relation till, så väderomslaget bjöd på en kavalkad av färgglada, haute coûture-märkta paraplyer längs trottoarerna i centrum.

Själv gav jag upp efter två dagar och lika många borttappade paraplyer, och virade i stället min halsduk flera varv runt huvudet med en glipa för ögonen innan jag klev utanför dörren.

Jag var rustad för regnrusk.

Jag blev kriminell på kuppen.

I Frankrike är det sedan ett och ett halvt år straffbart att bära heltäckande huvudduk på offentliga platser.

Den förra regeringen klubbade igenom lagen, och hade en majoritet av den franska befolkningen bakom sig, med lite olika motiveringar.

De konkreta:

Man måste kunna se folk i ansiktet för att kunna identifiera potentiella terrorister.

De abstrakta:

I den franska republiken ”har vi alltid levt ett barhuvat liv”.

De välvilliga:

Plagg som burka och niqab är en symbol för ett förtryck mot den muslimska kvinnan (en grupp på uppskattningsvis 1 900 personer i hela Frankrike som det dåvarande franska regeringspartiet UMP varken förr eller senare ömmat särskilt mycket för).

Stora delar av landets muslimer såg det som ett sätt att plocka enkla politiska poäng rakt ur famnen på den franska extremhögern – och därmed tvinga Front National att ta ett simtag ännu längre ut i redan grumliga vatten. Partiets ledare Marine Le Pen kontrade för några veckor sedan med att öppna för ett totalförbud mot ”religiösa plagg” och samtidigt inkludera den judiska huvudbonaden kippa.

Det finns ingen statistik på hur många som gripits på grund av olagligt täckande av ansiktet i Frankrike, men så sent som i somras nekades tre kvinnor på en flight från Qatar inträde i landet när de vägrade att ta av sig sina slöjor. De fick vända och åka hem i stället.

I Europa har flera länder redan tillämpat varianter på den franska lagstiftningen och i Frankrike ligger den nuvarande bötessumman för att visa sig offentligt i heltäckande huvudduk på 150 euro. Men ibland har nöden ingen lag. På eftermiddagen hade det fortfarande inte slutat hällregna och den sista biten hem från tunnelbanan åkte min improviserade niqab på igen. Utanför den lokala polisstationen steg min puls när jag insåg att jag faktiskt kunde bli gripen som den uppenbara huvudduksförbryterska jag var.

Men de vakthavande poliserna ägnade knappt min kriminella mundering ett ögonkast.

Det var nästan som att lagen inte gällde mig.

Utropstecken

Det finns få städer som slår Berlin i utgångsläget. Det finns få tillfällen som slår att vara där när Sverige HÄMTAT UPP ETT FYRAMÅLSUNDERLÄGE MOT TYSKLAND PÅ OLYMPIASTADION. I går dröjde jag mig kvar en dag i den tyska huvudstaden och jäste malligt runt bland en stukad befolkning. En hälsokur så god som någon.

Frågetecken

Man har upptäckt en jordliknande planet i solsystemet Alfa Centauri som kan vara omgiven av beboeliga mindre planeter. Om vi nu skulle träffa på människoliknande individer där borde Tellus representanter redan nu börja fundera på hur de ska förklara vissa jordiska företeelser för rymdvännerna. Atombomben i Hiroshima. Den humanitära krisen på Afrikas horn. Hollywoodfruar.

I morgon skriver Sanna Lundell.