Ett påhitt som blev en bra sammanfattning av 2014

Foto: JERKER IVARSSON
KOLUMNISTER

Vad är egentligen det här selfie för något?” frågade en äldre människa nyfiket häromdagen och utan att tänka mig för svarade jag att det är engelska för ”självbild”. Mitt mest briljanta ögonblick 2014 kom med andra ord helt ofrivilligt, det är mitt kors att bära, men för alla andra finns ju tack och lov Facebook.

I december lanserade den sociala nätverksjätten en tjänst som valde ut ett av varje användares uppladdade foton från året som gick, placerade det i en vrålful virtuell ram och presenterade det med texten ”Tack för att du var med och gjorde mitt år fantastiskt!”

Vi hamnade ungefär där vi brukar när vi vill frisera vår tillvaro: Söta husdjur, nyfödda bebisar, spektakulära skaldjursplatåer och en och annan miljard suddiga partybilder från sommar­semestern.

Men minnesstunden blev inte lika rolig för alla.

Programmets algoritmer lokaliserade de mest kommenterade bilderna från 2014 och tänkte inte riktigt på att allt inte är happy times, inte ens på Facebook-väggen.

En man fick sitt år sammanfattat med ett foto han lagt upp av sin brinnande lägenhet, en annan genom ett kort på urnan med sin döda pappas aska.

Så det rasades indignerat mot sajten som vi älskar att hata och till slut gick Facebook ut och bad om ursäkt för påhittet. Det var ju verkligen inte meningen att någon skulle känna obehag.

Jag hyser bara svaga förhoppningar om att det hela i själva verket är ett post­modernt experiment från upphovsmännen i USA. Fejjan är ett feelgood-verktyg som lyder under värdekonservativa amerikanska ideal som bland annat censurerar bilder på gaykyssar, ammande kvinnor och alltför djupa urringningar (så länge de inte tillhör typ Rihanna).

Men det blev en ganska god sammanfattning av 2014 alldeles på egen hand, en tid då vi är gudar över vår virala självberättelse, men blir kränkta när de delade sorgebilderna ploppar upp igen oannonserat.

Vi tänker inte ”HUR I HELVETE KUNDE JAG LÄGGA UPP EN BILD FRÅN MIN PAPPAS BEGRAVNING?”

Vi kräver en ursäkt av någon annan.

Vad jag själv fick upp som årsbild? Ett fotografi från SVT:s VM-studio i Rio, tv-sminkad och ärtig, omgiven av glada kollegor och en berömd före detta fotbolls­spelare på besök i soffan.

Länge leve självbilden.

ARTIKELN HANDLAR OM