Varför måste vi kvinnor ständigt hålla samman?

KOLUMNISTER
Johanna Frändén.

"Har kvinnor rätt att vara onda?”

Rubriken kommer från Barce­lonas kriminallitteratur­festival som drar i gång i dag. Den är ganska typisk för det Spanien jag lärt känna­ som landet där de kvinnliga arketyperna har allra störst spridning. Från komplexa Almodovarkaraktärer, via högljudda anarkafeminister till reaktionära katolska politiker.

Den feminina åsiktsfloran är lite mindre i Sverige, men Göteborgs-Posten gjorde i alla fall sitt häromveckan, när man utnämnde ytter­högerdebattören Alice Teodorescu som ny politisk redaktör.

Tidningens ledar­redaktion gick i taket och på Twitter gjorde vi volter av debattglädje, eftersom Teodorescu bland annat är av åsikten att svenska kvinnor borde klä sig ”damigare” och sluta gnälla på ojämställdhet när det finns länder som har det värre.

En diskussion gällde huruvida strävsamt sociallibe­rala GP är ett lämpligt forum för ren konservatism, en annan huru­vida Teodorescus ideal­kvinna med ”den lilla svarta klänningen och de nätta ballerinaskorna” över huvud taget borde föräras en politisk plattform utanför landets tjejtidningar.

Och strax utkristalliserades en väntad flank på sociala medier: Den som ansåg att Alice blev utsatt för mobbning av andra kvinnor.

Vi som i egenskap av goda feminister borde ta hennes hand mitt i stormen.

Madeleine Albright har ju slagit fast att kvinnor som inte hjälper varandra hamnar i helvetet!

Det är förstås omöjligt att överblicka en debatt som förs på hundra forum sam­tidigt, och några rena person­påhopp förekom kanske, men efter några minuter i sällskap med djävulens advokat stod en sak helt klar:

En manlig opinionsbildare som uppmanar kvinnor att klä sig ”mer feminint” och vara tacksamma över att Sverige redan är jämställt hade möjligen haft en stående inbjudan till SVT Debatt, men knappast fått sätta sin fot på en stor svensk ledar­redaktion. Framför allt hade han pulver­iserats på sociala forum. Det hade varit en scen.

Men när tjejer inte håller ihop sjunker stämningen snabbt till minusgrader.

Ett tjuvnyp eller mindre slag strax under bältet kvinna till kvinna är att betrakta som en smärre dödssynd.

Då är vi tillbaka i rökrutan igen och pratar svek, catfight och mobbning. Och det är väl här vi måste ställa oss den svenska frågan: Har kvinnor rätt att vara oense?

ARTIKELN HANDLAR OM