När ska vi kvinnor bli fullvärdiga människor?

KOLUMNISTER

Tänk om en exotisk sjukdom dödade 50 000 kvinnor i Europa varje år. Då jävlar hade forskningsrapporterna stått som spön i backen. Pengar hade delats ut till diverse projekt och metervis av tidningsartiklar hade skrivits. Som när Galna kosjukan härjade som värst.

Eller tänk om en mördare härjade i Europa och hade ihjäl minst en kvinna i veckan. Då hade vi snackat om mediepådrag, poliserna hade arbetat dygnet runt, nyhetsbulletiner, belöningar.

Men tyvärr.

Den vanligaste dödsorsaken för kvinnor i Europa mellan 15 och 44 år är att de mördas i sina hem av någon närstående. Detta visar en forskningsrapport gjord av Europarådet och av någon obegriplig anledning anses inte detta vara särskilt anmärkningsvärt. Några notiser här och där. Gäsp.

Vad är väl några ihjälslagna kärringar när det finns fina saker att intressera sig för, som politik och börsras.

Hallå, hallå. Jag repeterar: Risken är bli ihjälslagen av sin man är betydligt större än att dö av cancer, dö i en trafikolycka eller i ett krig.

I Ryssland mördas 13 000 kvinnor om året. Jämför detta med de 14 000 ryska soldater som mördades i Afghanistan under tio år. Men hoppsan, jag glömde, de är ju män och då är de ju uppenbarligen mer värda. Omständigheterna var ju dessutom manligare: krig, stridsvagnar, ett uppdrag från staten. Det är ju helt annat än när en kvinna efter åratals misshandel slutligen blir ihjälslagen. Då kallas det nämligen ”familjetragedi” vilket är en äcklig och försåtlig omskrivning på ett mord.

Rapporten från Europarådet visar dessutom att misshandeln av kvinnor bara ökar. Yrke, utbildning, samhällsklass, har ingen betydelse.

Vad kan man göra förutom att häpna. Det är sannerligen skrämmande att vara en andra klassens medborgare. Rättslösheten är så påtaglig.

I Sverige görs 55 anmälningar om kvinnomisshandel varje dag, ändå finns det ett mörkertal. Vem bryr sig? Vem ser?

Och i gårdagens Aftonbladet stod det om en väldigt berusad 19-årig flicka som blivit sexuellt utnyttjad. Karln blev ändå frikänd av både tingsrätt och hovrätt. Flickan ansågs vara för nykter för att bli utnyttjad, trots att hon hade 2,2 promille i blodet.

Men vi vet ju sedan tidigare vilket syn rättsväsendet har på våldtagna kvinnor. Har du dessutom dåligt rykte är det kört. Då får du skylla dig själv.

Jag undrar när kvinnor blir uppgraderade till fullvärdiga medlemmar av människorasen? Nästa år? Nästa århundrade? Det hade varit hoppingivande att få en tidsplan. Vad krävs för att vi ska få samma rättigheter, lön och status? Alla svar mottages tacksamt. Och försök inte förminska eller blunda för problemet. För det är just den inställningen som gör att världen ser ut som den gör.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM