Katter väcker raseri – inte barn på bordeller

KOLUMNISTER

Djurrättsaktivisterna har fått ett nytt mål för sin vrede: katter och hundar slaktas i Asien. Djuren stryps långsamt med stålsnaror så att inte deras päls skadas, andra flås levande. Hiskeligt och hemskt. Djurens rätt annonserar: Hjälp oss att hjälpa hundarna och katterna i Asien.

På två dagar skrev 84 250 personer på Aftonbladets protestlista.

Jordbruksministern tänker ta upp fallet med de asiatiska djuren i EU.

Man kan bara häpna över dessa oceaner av engagemang som alltid vaknar till liv när det gäller djur. Och naturligtvis ska de ha en bra tillvaro och avlivas på ett smärtfritt sätt, men hur jag än försöker så är det svårt att få hjärtat att blöda över en kinesisk katt.

16 000 kvinnor dör varje dag på grund av att de inte fått någon mödravård. Vart femte barn i världen dör före fem års ålder. Sju miljoner småbarn svälter ihjäl trots att det finns tillräckligt mat i världen att mätta alla. FN beräknar att fyra miljoner kvinnor och barn varje år faller offer för människohandel. Inom EU säljs en halv miljon kvinnor till prostitution varje år. I Afrika håller aids på att utplåna hela länder. Småbarn våldtas, kvinnor stryps, småflickor blir stympade.

Varför förs inga rasande kampanjer för deras sak?

Fast det är ju så här det är. Världen är komplicerad, en smet av gråzoner, men djuren är alltid oskyldiga. Kanske är det därför folk orkar engagera sig. Men skruvat är det. Fråga samerna som inte får skjuta den varg som dödat drygt hundra av deras renar. Naturvårdsverket har nämligen förbjudit skyddsjakt eftersom vargen har bra gener.

Kött är röda bitar i plast som ligger travade i kyldisken. Slakt är så långt borta att det inte ens existerar. Vem har i dag satt masken mot en tjurkalvs huvud och tryckt av? Hissat upp djuret i bakbenen, samlat upp blodet, skurit upp magen så att de blåröda tarmarna och resten av innanmätet faller ned i en skottkärra?

När man berättar detta för stadsbarn så håller dom på att spy.

Men hallå små vänner, varifrån tror ni hamburgaren på McDonalds kommer?

Djur beter sig inte heller på samma sätt som figurerna i Bambi, Scooby Doo eller Ice Age. Djur är djur, människor är människor. Och det spelar ingen roll vad vegetarianerna hävdar, utan proteinet från kött hade våra hjärnor aldrig vuxit och utvecklats.

Visst kan man protestera mot att djur flås levande i Asien och kräva importförbud av skinn, men varför inte också passa på att skänka lite pengar till de organisationer som hjälper småflickorna som sålts till bordeller i Asien? Eller varför inte ett bidrag till barnen i Afrika vars föräldrar dött i aids?

Det vore fantastiskt om lidande människor för en gångs skull kunde väcka samma raseri och engagemang som ett vanvårdat djur. Lite humanism, anyone?

Johanne Hildebrandt